Direct naar artikelinhoud
Vliegreizen

Vliegschaamte? Geen sprake van in België

Meer dan 35 miljoen passagiers passeerden langs een luchthaven in ons land. Een record.Beeld Photo News

Het ziet ernaar uit dat er van vliegschaamte in 2019 niet echt sprake was in België. Meer dan 35 miljoen passagiers passeerden langs een luchthaven in ons land. Een nieuw record. Al betekent dat niet automatisch meer vervuiling.

Ondanks alle aandacht voor het klimaat vertrokken er nooit zoveel reizigers van op Belgische luchthavens als vorig jaar. Dat blijkt uit voorlopig officieuze cijfers  die de krant Le Soir verzamelde. Brussels Airport had een bijzonder goed jaar en overschreed op 24 december zelfs de drempel van 26 miljoen passagiers, een nieuw absoluut record. Ongeveer 2,5 procent meer dan het record van 2018. 

Ook Charleroi Airport, dat met 8 miljoen passagiers in 2018 al alle records brak, kan opnieuw nooit geziene aantallen noteren. Directeur Philippe Verdonck schat het aantal passagiers in 2019 tussen de 8,3 en de 8,4 miljoen. De luchthaven van Luik brak dan weer een record op vlak van vrachtvervoer met 900.000 ton, terwijl dat in 2018 nog 870.000 ton was. 

Ook de luchthavens van Antwerpen, goed voor 306.000 passagiers, en Oostende, 457.000 passagiers, deden het beter dan ooit. Alles tezamen goed voor meer dan 35 miljoen passagiers die in 2019 passeerden langs een luchthaven in ons land. En dan spreken we nog niet over de Belgen die gebruikmaakten van de naburige luchthavens van Parijs, Londen, Amsterdam, Düsseldorf, Eindhoven of Rijsel.

Al zijn er ook nuances. Want meer passagiers staat niet noodzakelijk gelijk aan meer uitstoot door vliegtuigen. Brussels Airport noteerde weliswaar meer passagiers, maar ook een half procent minder vluchten. Meer mensen in minder vliegtuigen betekent een betere vulgraad, en dus ook minder vervuilende emissies per passagier.