Direct naar artikelinhoud
Tv-nieuwsUpdate

Aart Staartjes (‘Sesamstraat’) overleden na aanrijding

Aart Staartjes (‘Sesamstraat’) overleden na aanrijding
Beeld ANP Kippa

De Nederlandse acteur en tv-maker Aart Staartjes is overleden na een verkeersongeluk met zijn brommobiel. De 81-jarige Sesamstraat-acteur was vrijdag met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, waar hij vandaag overleden is. Dat heeft zijn zoon laten weten.

en

Het ongeluk gebeurde vrijdag in Leeuwarden, in het noorden van Nederland. Staartjes botste met zijn brommobiel met een auto. De hulpdiensten kwamen ter plaatse, ook de traumahelikopter werd ingeschakeld. De politie heeft een onderzoek geopend naar de toedracht van het ongeluk.

Met de kinder- en jeugdprogramma’s waaraan Staartjes meedeed, zijn generaties opgegroeid. Veel mensen kennen hem als de nukkige Meneer Aart uit Sesamstraat. Daarnaast stond hij aan de wieg van andere programma’s zoals De Film van Ome Willem (met Edwin Rutten in de hoofdrol) en De Stratemakeropzeeshow.

Staartjes zal in besloten kring begraven worden.

Uit het archief

Generaties kinderen zijn opgegroeid met Aart Staartjes. Maar over de huidige generatie kinderprogramma’s was hij kritisch. Journalist Robin Broos sprak Staartjes in 2017: ‘Studio 100 bederft de markt’.

Carrière

Staartjes werd geboren in 1938 in Amsterdam. Hoewel hij in eerste instantie een opleiding tot onderwijzer volgde, stapte hij al snel over naar de toneelschool. In 1967 maakte hij voor de IKOR, de latere Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON), het programma Woord voor woord. Hierin vertelde hij Bijbelverhalen die voor iedereen te volgen waren. In 1972 begon Staartjes het familieprogramma De Stratemakeropzeeshow, waarin hij bepaalde taboes probeerde te doorbreken. Het Poep-en-piesmenuet, geschreven door Hans Dorrestijn, was een van de meest bekende liedjes uit de serie die tot en met eind 1974 te zien was.

Begin 1974 bedacht Staartjes een ander tijdloos kinderprogramma: De film van Ome Willem. De serie, met Edwin Rutten in de hoofdrol en Staartjes in de rol van Willems vriend Toon, werd een groot succes en eindigde pas in 1984. De serie werd jaren later nog altijd herhaald op televisie.

Maar het bekendst werd Staartjes als de enigszins norse Meneer Aart uit Sesamstraat. In de kinderserie, waar hij vanaf 1984 deel van uitmaakte, trok hij regelmatig op met Tommie, Ieniemienie, Pino en Purk, de kinderlijke dieren die hij altijd de les probeerde te lezen met zijn verhalen over vroeger.

Carrière
Beeld ANP Kippa