Direct naar artikelinhoud
Grondwettelijk Hof

Benoeming Zakia Khattabi tot rechter Grondwettelijk Hof hangt af van MR en Open Vld

Zakia Khattabi, voormalig covoorzitter van Ecolo.Beeld BELGA

De Senaat stemt vrijdag over de voordracht van Zakia Khattabi, voormalig covoorzitter van Ecolo, als rechter bij het Grondwettelijk Hof. Open Vld en MR aarzelen nog. De kwestie kan de federale regeringsvorming bemoeilijken.

Normaal gezien moest de Senaat half december al beslist hebben of Khattabi benoemd kon worden, maar de stemming werd op het laatste nippertje uitgesteld. N-VA en Vlaams Belang waren ronduit tegen, Open Vld en MR uitten hun twijfels. 

Opmerkelijk, want meestal is de stemming een formaliteit. Khattabi moet bij het Grondwettelijk Hof haar partijgenoot Jean-Paul Snappe opvolgen, die met pensioen gaat. Het zitje is gereserveerd voor Ecolo, en traditioneel krijgt de partij de vrijheid om die functie zelf in te vullen.

N-VA en Vlaams Belang vinden Khattabi “activistisch”. N-VA lanceerde destijds een online campagne tegen haar kandidatuur. De Vlaams-nationalisten verwezen naar een incident waarbij Khattabi op een vliegtuig fysiek tussenbeide zou zijn gekomen bij de uitzetting van iemand zonder papieren. Het inspectieverslag van de politie sprak dat tegen.

Diploma rechten

Om Khattabi’s kandidatuur goed te keuren is een tweederdemeerderheid nodig. Vlaams Belang en N-VA komen in principe aan zestien stemmen, vijf te weinig om die meerderheid te breken. Er wordt nu vooral naar Open Vld en MR gekeken. De twee partijen stelden zich vragen bij de competenties van Khattabi, die geen diploma rechten heeft. Alleen: dat diploma is geen voorwaarde om rechter bij het Grondwettelijk Hof te worden. CD&V stemt daarom allicht voor.

De senatoren van MR zaten donderdagavond samen over de kwestie, maar maken hun keuze pas vrijdag bekend. De Open Vld-fractie bepaalt vrijdagochtend haar definitieve standpunt. Els Ampe, die ook kandidaat-voorzitter is bij Open Vld, maakte wel duidelijk dat ze tegen zou stemmen. Ze zegt niet te willen meedoen aan de “koehandel” rond politieke benoemingen. Ze benadrukte dat ze in eigen naam sprak.

Regeringsvorming

De kwestie ligt extra gevoelig door de regeringsvorming. Als MR en Open Vld de kandidatuur van Khattabi mee helpen afvoeren, zet dat de relaties met Ecolo en Groen zwaar onder druk. Het riskeert de kansen op een paars-groene coalitie, aangevuld met CD&V, te vertroebelen. 

Omgekeerd heeft N-VA al gewaarschuwd: als MR en Open Vld wel het licht op groen zetten, dan zien de Vlaams-nationalisten dat als een voorbode van een regering zonder hen. Dat was ook exact de reden voor het uitstel in december. De hoop was dat er tegen vandaag/donderdag meer duidelijkheid zou zijn over welke coalitie gevormd zou worden. Dat is niet het geval.

Open Vld suggereerde dat Ecolo een andere kandidaat zou aandragen, maar de groenen gingen daar niet op in. Her en der wordt geopperd om de stemming opnieuw uit te stellen, maar de vraag is hoe geloofwaardig dat nog is. (RW/ADB)