Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Eindelijk regen in Australië. Maar nu worden er andere problemen gevreesd

Hevige regen in Sydney.Beeld REUTERS

De fikse regenbuien die momenteel in het zuidoosten van Australië vallen, zorgen voor blijdschap bij de brandweer in het gebied, maar kunnen op termijn ook tot problemen leiden. 

De staten Victoria, New South Wales en South Australia werden afgelopen maanden getroffen door hevige bosbranden, maar hebben nu te maken met veel regen.

"We hopen dat dit de komende dagen zo doorgaat", laat de brandweer van New South Wales vrijdag weten. "De regen is de afgelopen 24 uur over de meeste getroffen gebieden gevallen. En dat is geweldig nieuws." Het maakt het blussen van de branden een stuk makkelijker.

Toch waarschuwen de autoriteiten nu ook voor de hevige regenbuien. Als de gebieden vol stromen met water kan het voor brandweerwagens moeilijk zijn de verschroeide gebieden te bereiken. Ook is er een kans op overstromingen, omdat de verbrande grond het water niet kan vasthouden.

De bosbranden, die sinds decennia niet zo hevig waren, hebben enorme stukken land verschroeid. Zeker 28 mensen kwamen om, meer dan 2000 huizen zijn verwoest en veel dieren stierven. Duizenden Australiërs zijn geëvacueerd.

Toerisme krijgt zware klappen

Naast de menselijke en ecologische tol eisen de weersomstandigheden ook een zware financiële tol.  Sinds het begin van de Australische bosbranden in september zijn boekingen van toeristen met minstens 10 procent gedaald. De Australische toeristische sector vreest daarom miljarden aan inkomsten verloren te zijn. Dat blijkt uit een rapport van de Australische koepelorganisatie ATEC, dat vrijdag werd gepubliceerd.

Tegen het einde van het jaar zou het inkomstenverlies van de sector kunnen oplopen tot 4,5 miljard Australische dollar (2,7 miljard euro). De berekening is gebaseerd op een vergelijking met de boekingen en inkomsten van het voorgaande jaar. Minstens 70 procent van de 850 leden zagen ook op grote schaal annuleringen. Vooral vakantiegangers uit de VS, Groot-Brittannië en andere delen van Europa waren van gedachten veranderd. De periode van december tot februari is meestal goed voor de helft van de jaarlijkse boekingen.

Peter Shelley, directeur van ATEC, zei dat de Australische regering en de toeristische industrie dringend de boodschap moeten uitdragen dat veel toeristische bestemmingen niet door de bosbranden werden getroffen.

Australië grootste stad Sydney kreunt vandaag onder de zware regenval.Beeld Getty Images