Direct naar artikelinhoud
IS-weduwen

Vier kinderen van Antwerpse IS-weduwen zijn geland op Zaventem

Tatiana Wielandt en haar schoonzus Bouchra Abouallal.Beeld RV

Vier van de zes kinderen van de schoonzussen Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal zijn aangekomen in België. Ze verbleven in een tehuis in Istanbul, waar de omstandigheden ‘niet zo optimaal’ zijn. De twee jongste kinderen blijven hun moeder in een Turkse gevangenis. Tot Turkije anders beslist.

Eind november slaagden Abouallal en Wielandt erin om met de hulp van mensensmokkelaars met hun zes kinderen van Syrië naar Turkije te vluchten. Sindsdien was hun terugkomst naar ons land de logica zelve, aangezien Turkije Europese jihadi’s en hun kinderen naar hun herkomstland uitwijst. Zo stuurde Turkije eerder al de zussen Benmezian naar België.

Het bericht van De Standaard over de terugkeer van de kinderen van Abouallal en Wielandt is bevestigd aan De Morgen. Hun terugkeer zou een minder eenzijdig Turkse beslissing zijn dan bij de zussen Benmezian en geen verrassing vormen voor de Belgische diensten. Daardoor konden ze de kinderen zo goed mogelijk begeleiden op de vlucht naar België, klinkt het. Ze zijn maandagavond rond 17 uur aangekomen en naar een Antwerps ziekenhuis gebracht voor medische check-ups.

Het parket zal nu een jeugdrechter vorderen die moet beslissen over de opvang. Dat er grootouders bereid zijn om hen op te vangen, zou een hefboom geweest zijn in de onderhandelingen tussen Buitenlandse Zaken en Turkije over hun overbrenging. De kinderen, tussen vijf en acht jaar oud, verbleven in een tehuis in Istanbul, in “niet zo optimale” omstandigheden.

De twee jongste kinderen, twee en drie jaar oud, kwamen niet mee, omdat ze bij hun moeders in de Turkse gevangenis verblijven. De vraag is nu of Turkije de moeders wil vervolgen voor terrorisme. Indien niet, dan zal Turkije ook hen spoedig uitwijzen naar België. Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal zijn schoonzussen, sinds Wielandt trouwde met Noureddine Abouallal, de broer van Bouchra.

Hun mannen zouden gevochten hebben in Syrië en overleden zijn toen hun echtgenotes zwanger waren. Wielandt en Abouallal keerden met hun eerste kind en de hulp van de Belgische autoriteiten terug naar België en bevielen hier elk van hun tweede kind. De vier kinderen zijn dus in België geboren. Maar Wielandt en Abouallal hadden geen berouw, keerden terug naar Syrië, hertrouwden met een IS’er en bevielen elk van een derde kind. De rechtbank in Antwerpen veroordeelde de twee vrouwen bij verstek in november 2018 tot vijf jaar cel

Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal op een screenshots van een reportage in het VRT-programma ‘Vranckx’.Beeld VRT