Direct naar artikelinhoud
WeerUpdate

Eerste sneeuw in Vlaanderen is mogelijk ‘industriesneeuw’

Alles bedekt onder een wit laagje in Sint-Truiden. Ook in Mol heeft het gesneeuwd.Beeld RV

Voor de eerste keer deze winter heeft het gesneeuwd in Vlaanderen. In het Noorden van het land dwarrelde een dun laagje neer, al gaat het duidelijk om ‘industriesneeuw’ als gevolg van luchtvervuiling.

Het KMI had voor vandaag vrieskou voorspeld, maar geen sneeuw. Het gaat dan ook om zogenaamde ‘industriesneeuw’. Bij dat fenomeen kristalliseert de uitstoot van fabrieken tot sneeuw en valt die weer neer op de grond.

KMI-weerman David Dehenauw bevestigt dat het om uitgekristalliseerde mist gaat. “Mist bestaat uit druppeltjes”, legt hij uit. “Hoe dichter de mist, hoe langer die blijft hangen en de druppeltjes de tijd krijgen om te fusioneren. Door de koude temperaturen bevriezen ze, gaan dus zwaarder wegen en dwarrelen zoals sneeuw naar beneden.”

Volgens het KMI blijft het vandaag in de meeste streken grijs met veel lage wolken. “Eerst verwachten we ook plaatselijke rijmplekken en soms dichte mistbanken”, klinkt het. Hier en daar kan er lichte motregen vallen. 

Over het zuidoosten van het land blijft het daarentegen overwegend zonnig tot in de late namiddag. De maxima liggen meestal tussen 1 en 4 graden. In het zuidoosten kan het kwik door de opklaringen oplopen tot 5 à 6 graden. Ook aan zee verwachten we maxima tot 6 graden. De wind is zwak en veranderlijk.

Vanavond en volgende nacht zijn in de meeste streken lage wolkenvelden met nevel of nog lokale mistbanken voorspeld. Op het einde van de nacht zijn er opklaringen mogelijk op de Ardense hoogten en in de streken rond de Samber en de Maas. Het wordt minder koud dan de voorbije nachten met minima tussen -1 en +3 graden. De wind waait zwak tot soms matig uit oostelijke tot noordoostelijke richtingen.