EU: ‘Digitaks kan België tussen 200 miljoen en 1 miljard euro opleveren’

Verschillende Europese lidstaten, op enkele belastingparadijzen na, kunnen profiteren van een GAFA-taks. Ook ons land, staat in een rapport van de Europese Commissie dat de krant Le Soir kon inkijken.

Uit het onderzoek naar de impact van een belasting op internetreuzen blijkt dat de meeste Europese landen voordelen kunnen halen uit zo’n taks. In België zou dat de regering tussen de 210 miljoen en 1 miljard euro opleveren. In Frankrijk staat al een digitaks gepland, daar zou het om een taks van drie procent gaan. De Franse plannen leidden al tot een fikse ruzie met de Amerikaanse president Donald Trump.

Frankrijk staat niet alleen met het idee, want ook Italië en het Verenigd Koninkrijk willen grote technologiebedrijven onderwerpen aan een extra belasting.

Nadelen

De Europese Unie stelt in het document dat slechts een paar lidstaten, zoals Nederland, Ierland en Luxemburg, geen echte voordelen hebben bij een digitaks. Dat zijn niet toevallig belastingparadijzen die fiscale voordelen bieden aan juist deze technologiebedrijven.

Onder druk van de Verenigde Staten lijkt het er nu op dat de belasting niet enkel voor internetreuzen, maar ook voor andere bedrijven zal gelden. De norm zou ‘consumentgerichte’ bedrijven worden. De onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Frankrijk lopen nog. Ook de denkoefening van de OESO, de denktank van westerse industrielanden, is daaromtrent nog bezig.

Meer