© AFP

Coronavirus: dodental in China opgelopen naar 56, ook eerste besmetting in Canada

De dodental van het coronavirus in China is opgelopen naar 56. Er zijn ook 323 nieuwe gevallen bijgekomen, waaronder een eerste zieke in Canada. In totaal zijn wereldwijd nu ongeveer 1.600 mensen besmet.

jvh

De meeste doden als gevolg van het virus vielen sinds het begin van de epidemie in de provincie Hubei: daar kwamen 54 mensen om het leven. In de stad Wuhan, het epicentrum van de uitbraak, worden noodziekenhuizen gebouwd en worden honderden extra medische specialisten ingezet.

De eerste twee doden buiten Hubei vielen in de aangrenzende provincie Henan, en in Shanghai. Dat is met ruim 24 miljoen inwoners de grootste stad van China, en ligt op ruim 1.000 kilometer van Hubei. Zeker 40 mensen in de stad hebben het virus opgelopen.

De Chinese president Xi Jinping waarschuwde zaterdag nog dat het virus “sneller om zich heen grijpt” dan eerder werd aangenomen. Volgens de Chinese televisie wordt er alles aan gedaan om middelen en experts in ziekenhuizen te krijgen om het virus aan te pakken.

LEES OOK. Het coronavirus: wat weten we en wat weten we niet?

© ISOPIX

Eerste geval in Canada

Ook buiten China grijpt het virus om zich heen: nu is ook het eerste geval in Canada officieel vastgesteld. Het gaat om een 50-jarige man uit Toronto, die onlangs is teruggekeerd uit Wuhan. “De toestand van de man is stabiel, hij ligt in het ziekenhuis”, aldus de overheid in de verklaring. Volgens één van zijn artsen worden alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen, en is men nog bezig vast te stellen met hoeveel mensen de patiënt contact heeft gehad.

© AP

Het coronavirus heeft zich intussen over de hele wereld verspreid. Ongeveer 1.600 mensen raakten al besmet: naast China is het virus ook in Frankrijk, de Verenigde Staten, Australië, Thailand, Taiwan, Maleisië, Japan en Zuid-Korea opgedoken.

In België was vrijdagavond even vrees voor een eerste besmetting, maar dat bleek vals alarm. Op de luchthaven van Zaventem is men alert, maar er worden geen bijkomende maatregelen genomen. Vandaag komt één vlucht vanuit China aan, een andere vertrekt gewoon zoals gepland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER