Direct naar artikelinhoud
Ziekenhuizen

Meer dan 5.000 verpleegkundigen tekort in onze ziekenhuizen

Meer dan 5.000 verpleegkundigen tekort in onze ziekenhuizen
Beeld ANP

In onze ziekenhuizen zijn 75.000 verpleegkundigen aan de slag. Dat zijn er minstens 5.500 te weinig om patiënten goede zorg te kunnen bieden. En het is bewezen: dat tekort aan verpleegkundigen is verantwoordelijk voor een deel van de onverwachte overlijdens in onze ziekenhuizen.

In de Belgische ziekenhuizen moet één verpleegkundige zorgen voor gemiddeld 9,4 patiënten. Dat is al iets beter dan tien jaar geleden, toen het nog om 11 patiënten ging maar nog steeds een stuk onder de internationale maximumnorm van 8 patiënten. Bovendien voeren verpleegkundigen tegenwoordig steeds vaker taken uit waarvoor ze overgekwalificeerd zijn, zoals maaltijden opdienen en patiënten transporteren binnen het ziekenhuis. Dat alles maakt hun opdrachtenpakket nog eens zo zwaar. Een en ander blijkt uit een rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en KU Leuven.

Eén op de vier verpleegkundigen geeft aan niet tevreden te zijn met de job. Meer dan één op de drie loopt zelfs een risico op burn-out. 10% denkt eraan het beroep te verlaten. Het KCE adviseert dan ook om binnen de vijf jaar te zorgen voor minstens 5.500 extra voltijdse verpleegkundigen. “Zo heeft men in het buitenland het tij kunnen keren”, weet KCE-hoofdonderzoeker Koen Van den Heede. “Aanwervingen zorgen ervoor dat het aantal patiënten per verpleegkundige daalt. Het beroep wordt dus aantrekkelijker, waardoor er minder mensen uitstappen en meer mensen voor de job gaan kiezen.”