Videospeler inladen...

HERBEKIJK - Dirk Van Duppen nam afscheid van het leven met boek: "Kankerdiagnose is als slag van de voorhamer"

PVDA-dokter Dirk Van Duppen, die gisteravond overleed aan de gevolgen van pancreaskanker, was eind januari nog te gast in "De afspraak" op Canvas. Hij kwam er zijn laatste boek "Zo verliep de tijd die me toegemeten was" voorstellen en dat leverde een beklijvend gesprek op. Naar aanleiding van zijn dood bieden wij u de video en het bijhorende artikel van toen hieronder opnieuw aan:

In zijn laatste boek "Zo verliep de tijd die me toegemeten was", overschouwt PVDA-dokter Dirk Van Duppen zijn leven. Hij heeft zich ingezet voor Geneeskunde voor het Volk, hij heeft de farma-industrie bestreden met onder meer het kiwimodel voor goedkopere geneesmiddelen, hij bond de strijd aan tegen fijnstof in Antwerpen en tegen de Lange Wapper. Vorig jaar kreeg hij een bikkelharde diagnose: pancreaskanker. Gisterenavond was hij voor de laatste keer te gast in "De afspraak" en het werd een beklijvend gesprek.

“De diagnose van pancreaskanker, dat is als een voorhamer op je hoofd”, begint Dirk Van Duppen, PVDA-dokter, zijn verhaal in “De afspraak”. Het zal de laatste keer zijn dat hij er te gast is, want hij is heel ziek. “Ik ben beginnen te huilen, ik heb mijn vrouw gebeld en samen hebben we veel verdriet gehad. We hebben het aan de kinderen verteld, en zijn op weekend gegaan om te praten en te praten. Dat heeft heel goed gedaan. Ik kan dat alleen maar zeggen: uit alles wat je wil en deel het verdriet.”

De diagnose van pancreaskanker, dat is als slag van een voorhamer op je hoofd

Dirk Van Duppen

Want met dat verdriet deel je ook iets anders, zegt Van Duppen. “Verbondenheid. Dus je hebt verdriet in verbondenheid en verbondenheid in verdriet.” Nog dingen deden deugd: het aan zijn patiënten vertellen (“dat gaf rust, de druk viel weg”), het op Facebook zetten, zijn interview met Humo. 

Zijn verhaal, in een boek : "Het geeft kracht om te zien wat je leven betekend heeft"

Dat is de kracht van hoop, benadrukt hij. “Als je je engageert en je werkt samen, leer je mensen lief te hebben en omgekeerd word je geliefd. Ik heb voldoende bewijs dat liefde de drijvende kracht is geweest om de evolutie tot de homo sapiens waar te maken. Het is een belangrijk onderdeel van de zorg en wij zijn de enige zoogdieren die zo kwetsbaar, afhankelijk, zorgbehoevend ter wereld komen. Wij kunnen niet zonder de zorg van anderen.”

Je leert mensen lief te hebben, en omgekeerd word je geliefd

Dirk Van Duppen

En dus deed hij zijn verhaal. In een boek. “Ik heb een boeiend leven gehad. Dat is versterkend. Mentaal ben ik nog heel sterk, het geeft kracht om te zien wat je leven betekend heeft.” 

“Maar het is een vieze kanker”, bekent hij. “Op een bepaald moment zal de pijn niet meer te controleren zijn. Het punt is op welk punt je een menswaardig overlijden wil, in overleg met mijn dierbaren. Als de tijd ons niet inhaalt, dan hebben we afgesproken dat ik menswaardig ga. Daarom ben ik ook zo blij met die euthanasiewet.”

Op een bepaald moment zal de pijn niet meer te controleren zijn

Dirk Van Duppen

Wat is zijn grootste drive?

Maar vanwaar komt die drive eigenlijk? "Dat is in het middelbaar onderwijs gegroeid, dat engagement voor PVDA. Dat was de tijd van mei ’68, van de Vietnamoorlog. Een leerkracht vroeg: “Wat is het meest efficiënt? Vis geven of mensen leren vissen?” En ik wilde niet meestemmen, want de kwestie was: wie bezat de vissersboten. En dus raadde de leerkracht aan om het communistisch manifest te lezen. Voor ik 18 was, wist ik de basisstelling van Marx. En vandaag de dag ben ik nog altijd marxist. Na mijn schooltijd ben ik daarom ook geen universiteit gaan doen, maar heb ik gewerkt als arbeider.”

Voor ik 18 was, wist ik de basisstelling van Marx 

Dirk Van Duppen

Van Duppen en zijn strijd tegen de Big Pharma

En zijn belangrijkste realisatie? Zijn resultaten tegen de Big Pharma. “De prijs van geneesmiddelen is drastisch gedaald. Denk maar aan het HPV-vaccin.” Maar tegelijk zijn daar ook nog de grootste gevechten te leveren. “Dit gaat over je geld of je leven. Iedereen ziet dan de maffia voor zich. Dit is farma-banditisme.” Hij haalt het voorbeeld van Novartis aan (die het geneesmiddel ontwikkeld hebben dat bijvoorbeeld baby Pia nodig had). “De prijs is daar niet in verhouding. Het is ontwikkeld in Frankrijk, door openbare financiering en crowdfunding. Novartis heeft gewoon op het juiste moment de licentie verworven en de commercialisering gedaan.”

Dit is farma-banditisme

Dirk Van Duppen

En is dat dan een strijd die je kan winnen? “Ja, want we hebben al wat gewonnen. Er zijn zware prijsdalingen afgedwongen. Maar nu is er de nieuwe situatie met innovatieve geneesmiddelen die de betaalbaarheid van de gezondheidszorg op de helling zet. Er is een recht, dat heet dwanglicenties. Dat betekent dat de overheid het recht heeft om een bedrijf te verplichten een licentie te geven aan een generiek die het goedkoop produceert. Het is hoog tijd dat dat toegepast wordt op kanker en andere innovatieve geneesmiddelen die nu exorbitante prijzen vragen.”

Herbekijk hier het gesprek in "De afspraak": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen