Direct naar artikelinhoud
Openbare omroep

Onderzoek naar omstreden contracten bij VRT

De VRT-gebouwen in BrusselBeeld Stefaan Temmerman

Het blijft rommelen bij de VRT. Audit Vlaanderen, het agentschap dat de Vlaamse administratie controleert, start een vooronderzoek naar de exclusiviteitscontracten bij de openbare omroep. Daar zijn al langer twijfels rond.

Op basis van het vooronderzoek beslist Audit Vlaanderen later of een forensische audit wordt opgestart. Een forensische audit onderzoekt of er sprake is van fraude. Mocht het onderzoek strafrechtelijke feiten blootleggen, dan wordt het rapport van Audit Vlaanderen verstuurd naar de Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Corruptie (CDBC) of naar het parket.

Het vooronderzoek van Audit Vlaanderen kan enkele weken duren, laat administrateur-generaal Mark Vandersmissen weten. Volgens hem is het initiatief gebaseerd op “bepaalde meldingen” rond de exclusiviteitscontracten bij de VRT. Meer wil Vandersmissen niet kwijt. Wellicht gaat het om de berichtgeving in verschillende kranten de afgelopen weken. Onder meer De Morgen schreef over de beschuldigingen aan het adres van Peter Claes, de omstreden directeur media en productie.

Directeur Claes

Volgens zijn collega’s in het VRT-directiecomité speelde Peter Claes bijvoorbeeld solo slim bij de toekenning van een langlopend contract voor het productiehuis De Mensen. Het bedrijf achter onder meer Kamp Waes, Blokken en Beau Séjour werd vijf jaar vastgelegd, voor 40 miljoen euro. Dat het contract werd afgesloten net voor de start van de lopende beheersovereenkomst en de besparingen die daarbij horen, wordt als problematisch gezien door de andere directeurs. “Externe partijen worden hierdoor vrijgesteld van een impact van de besparingen”, klinkt het in een bijzonder kritische doorlichting.

De Standaard berichtte onlangs dan weer over een exclusiviteitscontract voor regisseur en art director-consultant Ludovic Beun, ter waarde van 650.000 euro bruto voor vijf jaar. De krant suggereerde dat het contract, onderhandeld met Claes, niet helemaal zuiver op de graat was. “Pikant detail: bouwbedrijf D’Hulst pakt op zijn website uit met de realisatie van een mooie villa. Opdrachtgever: Ludovic Beun. Dat bouwbedrijf is eigendom van Sofie D’Hulst, de echtgenote van Claes”, schreef de krant.

Machtsstrijd

Binnen de VRT-top woedt een machtsstrijd. In november vorig jaar vroeg toenmalig CEO Paul Lembrechts de raad van bestuur van de VRT om Claes – zijn nummer twee – aan de deur te zetten. De twee bleken fundamenteel van mening te verschillen over de toekomst van de omroep. Maar Lembrechts schatte zijn soortelijk gewicht verkeerd in: de raad van bestuur weigerde het ontslag en de Vlaamse regering stuurde Lembrechts vervolgens zelf de laan uit. Leo Hellemans werd in januari aangeduid als zijn opvolger. Het lot van Claes ligt voorlopig nog in de weegschaal. Hellemans moet snel een beslissing nemen.

Vlaamse mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) benadrukt dat Audit Vlaanderen volledig zelfstandig werkt. “De minister heeft eerder in het parlement gezegd dat de VRT op verschillende manieren gecontroleerd wordt. Deze audit is er daar een van”, laat zijn woordvoerder Tom Demeyer weten. “Maar uiteindelijk is dit een zaak tussen Audit Vlaanderen en de VRT. Wij zijn niet betrokken bij dit vooronderzoek.” Het kabinet van de nieuwe Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) bevestigt dit. “Het is niet zo dat Audit Vlaanderen op vraag van de regering handelt”, zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck.

Ook bij de VRT zou intussen een interne audit lopen naar de eigen exclusiviteitscontracten, melden bronnen aan het weekblad Knack. Onder meer de vakbonden waren daar vragende partij voor. Zij zijn ontstemd door het ontslag van Lembrechts, dat ze afdoen als een politieke afrekening. Binnen de VRT wordt het nieuws over de interne audit bevestigd. “De interne audit van de VRT ondersteunt daarbij het onderzoek van Audit Vlaanderen”, zegt Charlotte Verhaeghe van de interne auditcommissie.