Direct naar artikelinhoud
Politiek

CD&V-voorzitter Coens pleit voor afspiegelingsregering

CD&V-voorzitter en ex-informateur Joachim Coens.Beeld Tim Dirven

Laat de partijen uit de Vlaamse en Waalse regering samen een federale coalitie vormen.’ CD&V-voorzitter en ex-informateur Joachim Coens schuift een afspiegelingsregering naar voren als oplossing voor de politieke impasse.

“Spontaan een regering vormen is niet gelukt. De afspiegelingsregering is dan de enige logische oplossing voor een coalitie die aan de twee kanten van de taalgrens gedragen is.” Dat zegt CD&V-voorzitter en ex-informateur Joachim Coens in een interview met deze krant. In zo’n afspiegelingsregering zouden de Vlaamse regeringspartijen N-VA, Open Vld en CD&V in zee gaan met de Waalse coalitiepartners PS, MR en Ecolo.

Coens acht een regenboogcoalitie of Vivaldi-coalitie niet levensvatbaar. “Bij Vivaldi zit je met een dubbel probleem. Niet enkel tussen de vier partijen schiet het alle kanten uit, ook tussen het Vlaamse en federale niveau is dat het geval. Bij een afspiegelingsregering vermijd je tenminste dat je voortdurend in conflict komt met de Vlaamse of Waalse regering.” Zo’n clash is geen optie aangezien de volgende federale regering voor enorme uitdagingen staat, zegt Coens. “Het gat in de begroting raakt nooit gedicht als de regio’s en de federale overheid niet samenwerken.”

Voor CD&V blijft het cruciaal dat PS en N-VA, de twee grootste partijen aan de twee kanten van de taalgrens, samen een regering vormen. “Niet voor ons eigen plezier, maar voor de stabiliteit van het land.” Maar Coens is nuchter. Samen met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft hij wekenlang geprobeerd om de twee partijen te verzoenen. Dat is niet gelukt. De vraag is of zijn opvolger Koen Geens (CD&V) daar nu wel in slaagt.

Lees ook:

- het volledige interview met CD&V-voorzitter Joachim Coens: ‘Een Vivaldi-coalitie is geen alternatief

- het standpunt van journalist Stavros Kelepouris: ‘Het idee van Coens zorgt voor meer moeilijkheden dan het oplost

‘Geen ander verhaal’

“Er zijn nu mensen die zeggen dat als de ene formule mislukt, automatisch Vivaldi op tafel komt”, zegt de CD&V-voorzitter. “Maar er is geen ander verhaal. Niet enkel wij, maar ook Open Vld en sp.a hebben problemen met Vivaldi. Er is op dit moment geen coherent inhoudelijk verhaal mogelijk.” Vandaar dat er volgens hem creatieve oplossingen nodig zijn. Bij nieuwe verkiezingen heeft namelijk bijna geen enkele partij iets te winnen, en de burger al helemaal niet.

Coens: “Een afspiegelingsregering kan een mechanisme zijn om de boel te deblokkeren, zoals nieuwe verkiezingen dat zijn in Spanje of Israël. Het zou ons land bestuurbaar kunnen maken.” Hij verwijst onder meer naar de zogenaamde ‘toverformule’ in Zwitserland. Daar worden de ministersposten in de nationale regering, de Bondsraad, via een soort sleutel verdeeld over de traditionele partijen.