Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Buttigieg en Sanders dwingen Biden tot achtervolgen tijdens Democratische voorverkiezingen in Iowa

Pete Buttigieg.Beeld REUTERS

Met 62 procent van de stemmen geteld, ligt Pete Buttigieg aan de leiding in de eerste Democratische voorverkiezingen in Iowa. Hij behaalde 26,9 procent van de stemmen. Bernie Sanders volgt met 25,1 procent, maar ligt wel voor in de popular vote.

en

Buttigieg (38), oud-burgemeester van een stad in de staat Indiana, en Sanders worden gevolgd door Elizabeth Warren (18,3 procent). Joe Biden, de gewezen vice-president van Barack Obama, eindigt vierde met 15,6 procent van de stemmen.

In de popular vote staat Sanders wel aan de leiding; hij behaalde tot nu toe 28.220 stemmen. Buttigieg volgt met 27.030 stemmen.

Partijvoorzitter Troy Price verontschuldigde zich bij aanvang van de bekendmaking van de gedeeltelijke resultaten voor de chaos bij de voorverkiezingen van gisteren. De eerste resultaten zijn volgens hem wel accuraat, omdat ze handmatig geteld zijn. “We hebben een papieren spoor, en deze resultaten weerspiegelen wat er gebeurde in de caucuses in de hele staat.” 

“Wat gisterenavond gebeurde, is onaanvaardbaar. We gaan een onafhankelijk onderzoek doen”, voegde hij eraan toe.

Bernie Sanders.Beeld AP

Probleem met app

De voorverkiezingen in Iowa liepen volledig in het honderd omdat medewerkers van de stemlokalen problemen ondervonden met de app die de partij had laten maken om de resultaten door te sturen naar het hoofdkwartier. Dat lukte in de meeste gevallen gewoon niet, en daardoor raakte ook de hulplijn die medewerkers konden inroepen, overbezet. Uiteindelijk besliste de partij gewoon geen resultaten te communiceren en te wachten om zeker dat te zijn dat alles zou kloppen. 

Bernie Sanders en Pete Buttigieg pakten eerder vandaag al met prognoses uit die volgens de beide politici moesten aantonen dat zij aan de leiding lagen. Sanders zei 29 procent van de stemmen te hebben, Buttigieg 25 procent.

Twitter bericht wordt geladen...

Probleem met app
Beeld Getty Images