Na corona: Chinezen bouwen anti-virusauto

De Chinese autobouwer Geely, het moederbedrijf van Volvo, investeert 48 miljoen euro in de ontwikkeling van auto’s met een virusvrije binnenlucht.

Het gaat om een onmiddellijke reactie op het coronavirus. Geely geeft zijn onderzoeksteams in China, de VS en Zweden de opdracht om een ‘gezonde en intelligente wagen’ te onwikkelen. Het opzet is om schadelijke substanties in de auto te isoleren en om de lucht in de autocabine snel te zuiveren.

Antivirale autoknoppen

Daarbij zal de airco gebruik maken van materialen met antibacteriële en antivirale eigenschappen. Ook de materialen voor de auto-oppervlaktes die vaak aangeraakt worden, zoals knoppen en deurklinken, worden herbekeken.

Volgens Geely, ook eigenaar van Volvo, moet passagiersveiligheid voortaan ruimer bekeken worden dan het voorkomen van crashes en andere auto-ongevallen.

‘De preventie van epidemieën is werk op lange termijn van de brede samenleving’, zegt Geely-CEO An Conghui. ‘Consumenten besteden een aanzienlijk deel van hun tijd in hun auto’s, hun ’tweede thuis’. Alleen door gezondere producten te maken, kunnen we de klantenvraag naar een betere levenskwaliteit beantwoorden.’

Lees ook: Chinese techscène start op terwijl aantal corona-slachtoffers blijft stijgen

Meer