Direct naar artikelinhoud
Gerecht

Zit er een drugsgeurtje aan de viswinkels van de familie A. in Antwerpen?

De familie A. had op een gegeven moment vijf viswinkels in het Antwerpse, waaronder op het Kiel, in de Handelstraat en in Berchem.Beeld rv

De procureur vordert celstraffen tot 7 jaar voor drie broers van de Marokkaanse familie A., bekend van hun viswinkels, en hun schoonvader Mohamed. De familie stond vandaag voor de strafrechter op verdenking van drugsinvoer en van het massaal witwassen van crimineel geld. Met 1,7 miljoen euro kochten ze vastgoed in Marokko, waaronder een appartement in het Hilton Garden Hotel in Tanger: 250.000 euro cash betaald. 

Midden 2018 vielen speurders tijdens twaalf huiszoekingen binnen bij de familie A. en hun vijf viswinkels. In de allochtone gemeenschap staat de familie A. dan ook bekend als ‘De Visboeren’. Drie broers Rachid, Mohamed en Hassan A. werden gearresteerd, evenals schoonvader Mohamed Acr. 

Vooral deze 73-jarige gepensioneerde Mohamed Acr. had de speurders een schat aan informatie aangeleverd door zijn getater aan de telefoon met zijn 29-jarige Spaanse vriendin. Hij schepte in bedekte termen op over zijn drugstransporten vanuit Zuid-Amerika. “Ik heb pas nog 20 personen laten overkomen”, was codetaal voor 20 kilo cocaïne laten opsturen. 

Mohamed Acr., die een pensioen van 1.100 euro trekt en in een sociale woning op Linkeroever woont, is thuis nog veel loslippiger. Eén keer per jaar komt zijn Spaanse vriendin op bezoek. De speurders plaatsen afluisterapparatuur in de woonkamer. De gesprekken van Mohamed Acr. doen hun oren tuiten. 

Drie deugnieten

Hij vertelt haar hoe ze geld naar Marokko moet smokkelen: “Grote biljetten van 500 euro inpakken in aluminiumfolie en in je kleding innaaien.” Hij pakt ook uit met zijn eigen fortuin en toont zijn vriendinnetje een zak vol coupures van 100, 200 en 500 euro. “Hier zitten drie deugnieten in!”.  Eén deugniet is volgens de speurders codetaal voor 100.000 euro. 

Maar Mohamed Acr. ontvangt niet enkel zijn Spaanse schoonheid. Hij krijgt ook bezoek van een Braziliaan. Dan wordt er gesproken over een gelukte cocaïnezending van 425 kilo. De Braziliaan krijgt ook een zak geld mee naar huis. De twee mannen overhandigen de zak met 140.000 euro samen aan een koerier in shoppingcentrum Diamant op de De Keyserlei. 

Later bij zijn ondervragingen komt ‘bompa’ Mohamed Acr. met de gekste verklaringen. De zak voor de Braziliaan bevatte volgens hem helemaal geen geld. “De man wilde chocolade mee naar huis nemen. Dat had ik voor hem gekocht en dat zat er ook in de zak die u ziet op de beelden van het shoppingcentrum”, zegt Mohamed Acr. 

De bejaarde man kocht in enkele jaren tijd minstens drie eigendommen voor zijn Spaans vriendinnetje en haar ouders. Een appartement in Barcelona, een appartement in Cabo Negra en een huis in Algeciras. Bij huiszoekingen in Marokko vinden de speurders documenten terug over die verkopen.

Mohamed Acr. beweert echter dat hij zijn Spaans vriendinnetje nooit meer dan 100 of 200 euro als zakgeld gaf wanneer zij hem in Antwerpen kwam bezoeken. Op de vraag waarom hij met haar dan zo uitvoerig over vastgoedaankopen praat, heeft hij ook zijn antwoord klaar: “Dat is allemaal blabla. Ik wist al lang dat jullie mij afluisterden. Ik had de verborgen micro’s wel zien hangen thuis.” 

250.000 euro cash betaald

De speurders trokken in september 2018 ook op onderzoek naar Marokko. Op telefoontaps was te horen dat Mohamed A. en zijn vrouw Salua een appartement hadden gekocht in Tanger. Dat werd bevestigd door gegevens uit het Marokkaanse kadaster. Salua en Mohamed waren eigenaar van een appartement op de tiende verdieping van Hilton Tanger City Center Hotel & Residences. 

Op de tiende verdieping van het Hilton in Tanger kochten verdachten Mohamed A. en zijn echtgenote Salua een appartement aan voor 250.000 euro.Beeld rv

In de gebouwen baat de Hilton-groep de hotelkamers uit. De eigenaars van de appartementen mogen tegen betaling gebruik maken van de faciliteiten van het Hilton, zoals het zwembad op het dak.

Mohamed en Salua A. hadden die eigendom met 250.000 euro cash geld betaald. De herkomst van dat geld blijft volgens de speurders onduidelijk. Salua beweerde dat zij haar goud had verkocht voor 50.000 euro. Mohamed had geld verdiend met de verkoop van landbouwgronden van zijn ouders in Marokko. Later voegde hij eraan toe dat hij ook geld van vrienden had geleend. 

De Antwerpse onderzoeksrechter heeft beslag laten leggen op het appartement in het Hilton. Tijdens haar ondervraging wees Salua erop dat het geen “residentie” was, zoals in de media was verschenen. “Het is maar een studio van 78 vierkante meter.” 

‘Viskes in het zwart’

Volgens de advocaten van de beklaagde familie is er behalve ‘wat viskes in het zwart verkopen’, niets aan de hand. “Maar ‘De Visboeren’ moesten hangen want voor burgemeester De Wever waren hun viswinkels een doorn in het oog”, pleitte advocaat Tim Smet. 

“Burgemeester De Wever had verhalen gehoord over ‘verdachte viswinkels’ in Antwerpen-Noord en op het Kiel. Hij treiterde zijn politieke rivaal Kris Peeters er zelfs mee. De viswinkels waren De Wever een doorn in het oog. Niet toevallig werd het nieuwe KALI-team van federale en lokale politie op het onderzoek gezet. Dit dossier mocht niet mislukken.”

Voor de drugsinvoer is er geen concreet bewijs, ondanks de vele telefoontaps. Voor het witwassen hebben de verdachten een nog veel betere uitleg.

Tim Smet: “Hoe kan je geld witwassen via een viswinkel? Door de omzet in cash geld van die winkel zo hoog mogelijk op te blazen. Je betaalt dan wel een pak belastingen, maar je kan ineens met je zwart geld uit de voeten. Wat doet mijn cliënt Rachid A.? Juist het tegenovergestelde. Hij vergeet de verkoop van zijn ‘viskes in ‘t zwart’ zelfs in zijn kasboek te noteren. Hoe kan je hem dan vervolgen voor witwassen? Wij vragen de vrijspraak, niets minder.”

Het proces wordt vrijdag voortgezet.