AFP
Volledig scherm
© AFP

Handelsoverschot eurozone met 30 miljard euro fors gestegen in 2019

Het handelsoverschot van de eurozone is vorig jaar flink groter geworden. De negentien landen die de euro gebruiken voerden gezamenlijk voor 225,7 miljard euro meer uit dan dat ze invoerden, zo blijkt vrijdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

4 reacties

  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    2.345 miljard euro kwam er binnen en 2.120 miljard euro ging weg door import. Meer in dan uit dus. De Chinezen kopen trouwens veel in de EU, Patrick Verbelen. De Europeaan is enkel nog goed om hard te werken maar krijgt er het loon niet naar. Daarom is er een handelsoverschot. Maar op termijn zorgen onze aankopen in het buitenland voor de aankoop van onze export. Dus als wij minder uitgeven en importeren zal dat uiteindelijk ook gevolgen hebben voor onze uitvoer.
  • guido Bervoets

    4 jaar geleden
    Het is niet omdat we veel inkopen van China dat dat negatief zou zijn. We kopen daar veel in omdat het betaalbaar is en omdat het hier gretig wordt afgenomen en omdat wij als bevolking niet meer bereid zijn om er meer geld aan te spenderen omdat het hier gemaakt is. Wij zijn ook niet verplicht om dat te doen maar we zouden ongetwijfeld pissed off zijn als Europa de invoertarieven zou verhogen en Chinese producten duurder zouden worden.
  • Ron Leclerc

    4 jaar geleden
    Ja we moeten leren lokaal te kopen i.p.v. die brol uit China. Maar ja de multinationals laten er bijna alles maken door onderbetaalde Chinezen. En de Chinezen laten al veel maken door nog minder betaalde Afrikanen. Maar dat laatste beseft men hier nog niet.
  • Patrick Verbelen

    4 jaar geleden
    D.w.z. 163 miljard euro is vertrokken richting China om nooit meer terug in onze economie terecht te komen. Er komt een dag dat al ons spaargeld in China zit en wat dan??