Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Zware straf voor Man City: komende twee jaar uitgesloten van Champions League

Kevin De Bruyne.Beeld AFP

Manchester City mag van UEFA de komende twee seizoenen niet deelnemen aan de Champions League, zo meldt The Guardian. Volgens het financiële controleorgaan heeft City de financiële fairplayregels overtreden.

Slecht nieuws voor Kevin De Bruyne en zijn ploegmaats. De Engelste voetbalclub Manchester City krijgt een boete van 30 miljoen euro, en wordt bovendien de komende twee seizoenen uit het Europese voetbal geweerd. Dat strenge verdict heeft de UEFA geveld, nadat inbreuken werden vastgesteld door UEFA’s Club Financial Control Body (CFCB). City zou sponsorinkomsten ten onrechte hebben opgeblazen bij het indienen van dossiers over de financiële fairplay (FFP).

De bal ging aan het rollen nadat het Duitse blad Der Spiegel in november 2018 gelekte e-mails en documenten publiceerde. Die leken aan te tonen dat City’s eigenaar Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan eigenlijk de grote mecenas was van de jaarlijkse sponsoring van zo'n 80 miljoen euro, die afkomstig zou zijn van Etihad. Diezelfde Etihad zou volgens een van die mails in het seizoen 2015-2016 slechts zo'n 10 miljoen euro uit eigen zak betaald hebben. De rest kwam van Mansour’s Abu Dhabi United Group. Toen City afgelopen mei werd aangeklaagd, ontkende de club heftig. 

De ernst van de sanctie weerspiegelt dat het CFCB gewag maakte van een zeer serieuze inbreuk op de FFP-regels. Die werden in 2011 net geïntroduceerd om te voorkomen dat bepaalde clubs bij de gratie van een ‘suikeroom’ de concurrentie de loef afsteken, door het bedrag te beperken waarmee clubeigenaars een schuldenput kunnen dichten. De sponsoringbudgetten  artificieel verhogen, wordt hier dus gezien als het omzeilen van die regel.