Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

▶ Bloomberg krijgt enorme tik op zijn eerste debat: ‘Arrogante miljardair’

Mike Bloomberg en Elizabeth Warren tijdens het debat.Beeld AP

Het was geen goede avond voor ‘Mike’ Bloomberg. De vier andere belangrijkste kandidaten voor de Democratische voorverkiezingen hebben hem frontaal aangevallen op een tv-debat in Las Vegas. De oud-burgemeester van New York, genoemd als grote kanshebber voor het Amerikaanse presidentschap, debatteerde voor het eerst mee.

Bekijk nu: opvallende fragmenten uit het debat

Video wordt geladen...

Het debat begon meteen met een aantal vinnige opmerkingen tegen Bloomberg. Zo kwam onder meer het “stop and frisk”-beleid aan bod dat hij als burgemeester van New York invoerde en dat de basis zou hebben gevormd voor racistische tussenkomsten van de politie. Ook het seksisme in zijn bedrijf werd aangehaald. 

Senator Elizabeth Warren, een groot critica van miljardair Bloomberg, vroeg zich hardop af of de Amerikanen echt een president willen die vrouwen “dikke mokkels en lesbiennes met paardengezichten noemt.”

“En nee, ik heb het niet over Donald Trump. Ik heb het over burgemeester Bloomberg”, haalde Warren uit.

Geheimhoudingsplicht

Warren pakte Bloomberg hard aan, zeker toen het ging over de ‘non-disclosure agreements’ binnen zijn bedrijf. Bij die geheimhoudingsovereenkomsten kregen vrouwelijke personeelsleden veel geld om een bepaald incident stil te houden. Mogelijk gaat het om grensoverschrijdend gedrag.

Volgens Bloomberg zijn die contracten getekend omdat beide partijen de incidenten in stilte wilden afhandelen. Waarop Warren repliceerde: “Wanneer deze vrouwen hun kant van het verhaal dus willen vertellen, is dat dan oké voor u? Ontslaat u hen vanavond via de televisie van hun geheimhoudingsplicht?”

Lees nu: Welke Democraat kan Trump verslaan? Dit zijn de kanshebbers

De Democratische presidentskandidaten Mike Bloomberg, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Joe Biden, Pete Buttigieg en Amy Klobuchar.Beeld AFP

Bloomberg weigerde daarop te zeggen dat hij de vrouwen van hun geheimhoudingsplicht zou ontslaan, wat hem op boegeroep uit het publiek kwam te staan. Op een ander moment probeerde de miljardair zijn omgang met vrouwen te verdedigen door te zeggen dat in zijn bedrijf “veel vrouwen belangrijke posities hebben én hetzelfde loon hebben als mannen.”

Warren: “Ik hoop dat u gehoord heeft wat zijn antwoord was. ‘Ik ben aardig geweest voor sómmige vrouwen’.”

‘Arrogante miljardair’

Niet alleen Warren was kritisch voor Bloomberg, ook de andere kandidaten gaven hem ervan langs. Zo stelde Pete Buttigieg voor om iemand te nomineren “die tenminste een Democraat ís”. Bloomberg veranderde in het verleden al twee keer van partij. Ook beschuldigde Buttigieg de oud-burgemeester ervan de verkiezingen te willen kopen. Warren bleek echter opnieuw het scherpst: “De Democraten nemen een groot risico als we de ene arrogante miljardair inruilen voor een andere”, zei ze, verwijzend naar Trump en Bloomberg.

De mediamagnaat probeerde tijdens het debat niet al te veel in te gaan op de aanvallen aan zijn adres en richtte zich vooral op president Donald Trump. “Ik ben de beste kandidaat om van de president te winnen.”

In Nevada vindt zaterdag de volgende fase van de Democratische voorverkiezingen plaats, maar Bloomberg neemt dan nog niet deel. Hij focust op “Super Tuesday” (3 maart), wanneer er in veertien staten kan gestemd worden. 

Lees nu: Hoe werken de Amerikaanse voorverkiezingen? Dit is de ultieme gids

Twitterrelletje met Trump

President Trump zelf leek het debat van een afstand mee te volgen, ook al was hij zelf campagne aan het voeren in Arizona. Op Twitter haalde de van oorsprong New Yorkse president uit naar New Yorker Bloomberg, die hij ‘Mini Mike’ noemde, verwijzend naar diens kleine postuur. 

“Mini Mike (...) wil niet op een podium staan met deze professionele politici. Geen verhoginkjes aub. Hij haat Crazy Bernie en zal hem, als hij er maar genoeg geld tegenaan gooit, mogelijk nog verslaan ook. Bernie's achterban zal gek worden!", klonk het. 

Bloomberg sloeg terug door tegen Trump te zeggen dat de mensen uit hun gezamenlijke kennissenkring in New York “je achter je rug om uitlachen en een blaffende clown noemen. Ze weten dat je een fortuin geërfd hebt en dat je het vergooid hebt met domme deals en incompetentie. Ik heb de papieren én de middelen om jou te verslaan. En dat zal ik doen.”

Twitter bericht wordt geladen...

Mike Bloomberg en Elizabeth Warren tijdens het debat.Beeld AFP