Direct naar artikelinhoud
Brussels AirportUpdate

Stiptheidsacties Brussels Airport: voorlopig geen grote hinder aan paspoortcontrole, wel actie op toegangsweg

Door stiptheidsacties bij de luchthavenpolitie zou de vakantie uittocht wat vertraging kunnen oplopen.Beeld Photo News

De stiptheidsacties die de luchthavenpolitie gepland heeft op Brussels Airport, hebben in de vroege ochtend nog niet tot bijzondere hinder geleid aan de paspoortcontroles. Omstreeks 08.00 uur bedragen de wachttijden er 5 à 10 minuten, zo is vernomen van een woordvoerster van de luchthaven. Wel was er vrijdagochtend omstreeks 07.00 uur hinder door een actie op de toegangsweg naar de luchthaven. Reizigers krijgen de raad goed op tijd naar de luchthaven af te zakken.

en

Aan het eind van de toegangsweg A201 naar de luchthaven werd tussen 07.00 uur en 07.15 uur een van de twee rijstroken geblokkeerd, waardoor er file ontstond tot op de ring en mensen die naar de luchthaven gingen al snel een kwartier tijd verloren.

Aan de paspoortcontrole valt de hinder door de actie voorlopig mee. De luchthaven verwacht vandaag, met de krokusvakantie voor de deur, zowat 40.000 vertrekkende passagiers, van wie zowat 30 procent of 16.000 passagiers niet-Schengen. Die laatsten moeten langs de paspoortcontrole passeren en zorgen er vrijdag best voor om tijdig op de luchthaven te zijn.

Voor vluchten binnen de Schengenzone adviseert Brussels Airport passagiers twee uur op voorhand te komen, ligt de bestemming buiten de Schengenzone dan is het beter om drie uur op voorhand te komen.

De stiptheidsacties kwamen er nadat overleg tussen politiebonden en directie niets had opgeleverd. De bonden hadden een stakingsaanzegging ingediend tegen het aanhoudende personeelstekort en een gebrek aan middelen.

De stiptheidsactie houdt in dat de agenten alles stipt volgens het boekje zullen doen. Daardoor kunnen de wachtrijen aan de paspoortcontrole oplopen. De politiebonden zeiden nog niet te kunnen zeggen hoe lang de actie zal duren, maar de luchthaven heeft het over acties tot en met 1 maart.