Videospeler inladen...

Bernie Sanders stevent af op overwinning bij voorverkiezingen in Nevada, Björn Soenens: "Paniek wordt voelbaar"

Bernie Sanders lijkt met voorsprong de Democratische voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Nevada te gaan winnen. Met de helft van de kiesdistricten geteld, koerst de 78-jarige kandidaat op 46,6 procent. “Dit is een echte triomf voor Sanders, een zege die veel ruimer is dan verwacht was, een historische overwinning eigenlijk”, zegt Amerika-correspondent Björn Soenens, die de paniek proeft bij de leiding van de Democratische partij.

Uit de eerste resultaten die binnenkomen uit de staat Nevada blijkt dat Bernie Sanders een ruime voorsprong heeft op Joe Biden, de voormalige vicepresident. Met zowat de helft van de kiesdistricten geteld zit Sanders op 46,6 procent. Daarmee heeft hij een ruime voorsprong op Biden, die op iets meer dan 19 procent van de stemmen zit.

Derde is volgens de eerste uitslagen de jonge Pete Buttigieg (15,4 procent), die de eerste voorverkiezingen won. Senator Elizabeth Warren staat met iets meer dan 10 procent voorlopig op een vierde plek. 

In totaal kunnen nog acht Democratische kandidaten de officiële presidentskandidaat van hun partij worden. De Democraten maken in voorverkiezingen de volgende weken uit wie het in november bij de presidentsverkiezingen zal opnemen tegen president Donald Trump, die bij de Republikeinen de kandidaat is om zichzelf op te volgen.

“Echte triomf”

“Dit is een echte triomf voor Bernie Sanders,” analyseert Amerika-correspondent Björn Soenens, “een zege die veel ruimer is dan verwacht was, een historisch overwinning eigenlijk.” 

Sanders, die op voorhand al favoriet was in de staat Nevada, is vooral populair onder jonge Democraten. Hij scoort met name goed met zijn plannen voor de gezondheidszorg. Ook bij eerdere voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire was hij populair.

Concurrentie

“Wie zal zijn momentum nog kunnen stoppen?”, vraagt Soenens zich af. “Oud-vicepresident Joe Biden, die een comeback maakt in Nevada, lijkt weer levensvatbaar, maar zal volgende week moeten winnen in South-Carolina om weer echt mee te tellen.”

Verder ziet Soenens dat Pete Buttigieg op koers blijft, maar aan zijn plafond lijkt te zitten. “Hij scoort maar niet bij kiezers die latino of zwart zijn en dat is een groot probleem.” Wie kan Sanders dan nog inhalen? Miljardair Michael Bloomberg, die niet meedeed bij de verkiezingen in Nevada, misschien.

De paniek in het Democratische partij­establishment is stilaan voelbaar, nu Bernie Sanders de echte koploper is.

Amerika-correspondent Björn Soenens

“De paniek In het Democratische partijestablishment is stilaan voelbaar, nu Bernie Sanders de echte koploper is”, zegt correspondent Soenens. "Voor veel centrumkiezers is het nog ondenkbaar dat een - zelfverklaarde - socialist de presidentskandaat wordt van hun partij."

Hoe het ook zij: Super Tuesday, over 10 dagen, wordt waarschijnlijk allesbepalend. Op die dag worden er in 14 staten tegelijk voorverkiezingen gehouden. “Wie dan de meeste voorverkiezingen wint, is goed op weg naar de nominatie bij de Democraten. Super Tuesday wordt erop of eronder voor zowat iedereen bij de Democraten”, besluit Björn Soenens. Bekijk hier zijn analyse in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Beluister hier een gesprek met Amerika-correspondent Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen