Politie controleert in maart extra op rijden onder invloed in Vlaams-Brabant

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Lokale en federale politiediensten controleren in maart in Vlaams-Brabant extra op rijden onder invloed. Ondanks het feit dat het aantal ongevallen met een bestuurder onder invloed de afgelopen tien jaar met 20 procent is gedaald, vallen er volgens gouverneur Lodewijk De Witte om die reden nog teveel slachtoffers in het verkeer.

Sensibilisering en handhaving blijven volgens De Witte nodig. Hij verwijst hierbij naar het blijvende attitudeprobleem inzake rijden onder invloed. Zo blijkt uit een Europese enquête dat 24 procent van de ondervraagden uit ons land niets zegt tegen een persoon onder invloed die van plan is te gaan rijden. In Vlaams-Brabant bleek in 2019 dat 1,5 procent van de 205.724 gecontroleerde bestuurders de reglementering inzake alcoholgebruik overtrad.

Risico’s

In een mededeling wijst de gouverneur op het feit dat alcoholgebruik aan het stuur verschillende negatieve effecten heeft op het rijgedrag. “Wie rijdt onder invloed neemt meer risico’s, is minder geconcentreerd en reageert trager. Bij een verkeersongeluk lopen bestuurders met een verhoogd alcoholgehalte ongeveer 200 keer meer kans om te overlijden dan nuchtere bestuurders. Wie teveel op heeft, heeft ook een verhoogd risico op ongevallen en kan ernstigere verwondingen oplopen.”

De ongevalscijfers voor Vlaams-Brabant voor 2019 geven een uiteenlopend beeld. Ondanks het feit dat het aantal ongevallen met lichamelijk letsel in 2019 met 0,6 procent daalde van 3.134 tot 3.115, steeg het aantal dodelijke verkeersslachtoffers (in de periode van 30 dagen na het ongeval) van 34 tot 38. Ook het aantal zwaargewonden nam toe van 261 tot 310, terwijl het aantal lichtgewonden daalde van 3.701 tot 3.587.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen