Direct naar artikelinhoud
CoronaGezondheidszorg

België heeft 1.900 intensivecarebedden, maar we hebben er mogelijk een veelvoud nodig

België heeft 1.900 intensivecarebedden, maar we hebben er mogelijk een veelvoud nodig
Beeld GI

België telt 1.900 intensivecarebedden en alle ziekenhuizen bereiden zich voor op de opvang van coronapatiënten. ‘Maar als we de piek van de uitbraak niet kunnen afvlakken, hebben we misschien wel 50.000 bedden nodig op intensieve.’

“Qua aantal bedden op intensieve zorg, zitten we in de Europese top 5", zegt Geert Meyfroidt, voorzitter Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde. 

Sinds jaren luidt het ook dat de Belgische ziekenhuizen op de meeste afdelingen bedden te veel hebben. Die kunnen nu van pas komen, denk je dan. Meyfroidt vreest echter dat de ziekenhuizen al vanaf maandag grote hoeveelheden patiënten gaan moeten opnemen, waarna ze noodplannen in werking moeten stellen waarbij niet dringende operaties worden uitgesteld. “Het aantal coronabesmettingen neemt exponentieel toe”.

Volgens infectioloog Steven Callens van het UZ Gent kunnen tot één miljoen mensen op hetzelfde moment ziek worden. “We zijn altijd voorbereid op een mild griepseizoen (dan wordt 5 procent van de bevolking getroffen of 550.000 op 11 miljoen inwoners, red.). Heel snel kunnen we schakelen naar een ernstig griepseizoen (waarbij 10 procent van de bevolking ziek wordt, red.). Maar tegen het coronavirus is niemand bestand. Kunnen we de piek van de epidemie niet afvlakken, dan kan je - op basis van wat we in Italië zagen - verwachten dat driekwart van de bevolking ziek wordt. In dat geval is het mogelijk dat België op één dag te maken krijgt met een miljoen coronapatiënten. We weten dat 20 procent van de mensen met symptomen in het ziekenhuis belandt, en 5 procent op intensieve zorgen. Dat zou willen zeggen dat we 50.000 bedden nodig hebben op intensieve. Dat kunnen we nooit aan. Hopelijk slagen we er met zijn allen in om de piek te halveren tot een half miljoen zieken, en liefst nog te decimeren.”

Capaciteit van 150 

Nu kunnen alle Belgische ziekenhuizen samen zowat 150 coronapatiënten behandelen. Vooralsnog volstaat dat: er liggen nu 20 tot 25 coronapatiënten in het ziekenhuis. Afgelopen weekend vroeg Volksgezondheid aan de universitaire ziekenhuizen een corona-afdeling op te richten. Inmiddels is dat aan álle ziekenhuizen gevraagd.

Het UZ Brussel maakte al een vijftigtal bedden vrij, waarvan er vier bezet zijn. Het Antwerpse UZA voorziet een 40-tal bedden. Het UZ Gent reserveerde er voorlopig 31. Enkele daarvan zijn bezet, één patiënt ligt in isolatie op intensieve zorg. 

“We vragen nu aan onze artsen de komende twee weken geen niet-dringende ingrepen te plannen. Zo nodig bellen we afspraken af. Het wordt spannend, maar ik denk niet dat het nodig wordt ziekenhuizen bij te bouwen zoals we in China zagen. Het is de bedoeling mensen zoveel mogelijk thuis te laten uitzieken. En we zijn als universitair ziekenhuis goed voorbereid op verschillende scenario’s. In het ergste geval moeten we met onze partnerziekenhuizen afspreken dat wij alleen nog hoogdringende opnames doen. We hebben nu al een afspraak met AZ Jan Palfijn om geriatrische patiënten van ons over te nemen”, blikt woordvoerster Karlien Wouters vooruit.