Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Trumps ‘Europese’ coronavirus komt helemaal niet uit Europa

President Donald Trump.PICTURE NOT INCLUDED IN THE CONTRACT! Only BELGIUM !Beeld Photo News

“De EU weigerde actie te ondernemen en het verkeer uit China en andere hotspots aan banden te leggen. Het gevolg is dat een groot aantal nieuwe ziekteclusters in de Verenigde Staten is gezaaid door reizigers uit Europa.” 

Trump zei het dus echt, als rechtvaardiging van het vliegverbod vanuit Europa. Dat de VS momenteel meer dan 1.000 patiënten heeft met coronaziekte, komt door besmette reizigers uit Europa. Die hebben het virus meegebracht naar Amerika.

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog.

Zou het? Gelukkig kunnen we dat nagaan. Tijdens zijn reis over de wereldbol verandert het virus namelijk voortdurend een klein beetje van genetische samenstelling. En op gespecialieerde websites voor genetici kun je die informatie uitpluizen.

Eens kijken. In de VS zijn momenteel zo’n vijf ‘broeinesten’ van corona: een in New York, een in de staat Washington, een in Californië, en nog twee kleinere, bij Chicago en in Texas. Volgens de virusstamboom is dat ergens half januari begonnen, toen iemand het virus vanuit China meenam en introduceerde in de omgeving van Seattle:

.Beeld RV / VK

Daarna namen nog zeker tien reizigers het virus mee naar Amerika. Op 31 januari isoleerden wetenschappers het virus bijvoorbeeld in Wisconsin uit een doodzieke 52-jarige vrouw: het virus kwam recht uit Wuhan. In Californië waren er meerdere introducties vanuit China, in Washington nam iemand het virus mee vanuit Zuid-Korea, en in New York introduceerde iemand het virus vanuit Iran.

Maar geen enkele introductie uit Europa. Niks. Geen virusdeeltje van Europese bodem te bekennen. Op de verspreidingskaart van het virus zie je dat eigenlijk meteen:

.Beeld RV / VK

Natuurlijk is het denkbaar dat de VS nog niet alle informatie openbaar heeft gemaakt. Donderdagavond zei de ‘Amerikaanse Volksgezondheid’ CDC nog dat “gevallen in minstens dertig staten gelinkt zijn aan gevallen uit Europa”. Maar eerst zien, dan geloven. En in de genetische rugzak van het virus zijn tot dusver geen souvenirs uit Europa te vinden.

Hoe zei Trump dat ook alweer? “Om te voorkomen dat nieuwe gevallen onze kustlijn passeren, zullen we alle luchtverkeer van Europa naar de VS de komende dertig dagen opschorten.”

Iets zegt me dat de Amerikaanse uitbraak voorlopig nog niet ten einde is.