Koning Filip spreekt de natie toe: 'Onze houding is essentieel en kan levens redden'

De koning heeft de natie toegesproken naar aanleiding van de coronacrisis. Hij riep alle burgers op om hun verantwoordelijkheid te nemen. 'Onze houding is essentieel en kan levens redden.'

svg

'Ons land wordt geconfronteerd met een ongekende gezondheidscrisis op wereldschaal. België bevindt zich vandaag in een cruciale fase om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen', zei de koning maandagavond om 19 uur tijdens een televisietoespraak.

De koning sprak zich verder niet uit over het gesprek dat hij eerder nog had met Patrick Dewael en Sabine Laruelle over de uitzonderlijke systeem met volmachten dat de regering-Wilmès slagkracht moet geven om de coronacrisis het hoofd te bieden. Hij waagde zich - zoals verwacht - op geen enkel moment op politiek glad ijs.

'Deze beproeving zal ons sterker maken'

'Ik wil iedereen bedanken die zich dag en nacht inzet, in ziekenhuizen en in de eerstelijnszorg', voegde de koning nog toe. 'Dokters en verpleegkundigen leveren uitzonderlijke inspanningen. Deze crisis treft rechtstreeks onze bedrijven en handelszaken. Werknemers en zelfstandigen. Het merdendeel van de economische sectoren lijdt hier zwaar onder. Moedige beslissingen dringen zich op om deze schok op te vangen.' Wat die moedige beslissingen dan precies moeten zijn, vermeldde de koning niet.

'De huidige situatie herinnert ons aan onze kwetsbaartheid. Maar ook aan onze sterktes', besloot hij. 'Iedereen kan ertoe bijdragen om deze crisis het hoofd te bieden. Deze beproeving zal ons sterker maken.'