Patrick Dewael: 'Als SP.A en N-VA vertrouwen niet willen geven aan regering, moeten ze dat maar zeggen'

Patrick Dewael© Luc Daelemans

Kamervoorzitter Patrick Dewael kwam maandagavond in Terzake terug op het besluit dat premier Sophie Wilmès dinsdag dan toch het vertrouwen zou vragen van de Kamer. Tegen die upgrade van haar regering in lopende zaken is de afgelopen uren weerstand ontstaan bij N-VA en SP.A.

pvm, svg

'Wilmès is benoemd als formateur. Als je formateur bent, moet je die het vertrouwen geven van de Kamer, zo werkt het', zei Dewael daarover.

Dewael: 'Ik denk dat ze morgen (dinsdag, red.) naar het parlement zal komen met regeringsverklaringen, en dat er daarna een stemming volgt. Onmiddellijk daarop kan het parlement bijzondere volmachten geven. Ik denk niet dat je aan een ontslagnemende regering volmachten kan geven. Je moet eerst vaststellen dat ze een volwaardige regering kan worden, weliswaar op een beperkt terrein, alles wat corona betreft. Maar ook sociaaleconomisch moet de regering stappen kunnen zetten.'De liberaal maakt zich verder weinig zorgen over de groeiende weerstand bij de Vlaamse socialisten en N-VA. 'Als meneer De Wever en misschien ook SP.A besluiten dat ze hun vertrouwen niet zullen uitspreken, dan is er nog voldoende steun van andere fracties. Ik hoop dus dat het vertrouwen van de Kamer zal volgen. De partijen die dat niet willen geven, moeten het maar zeggen.'

Dewael: 'Ik heb begrepen dat Bart De Wever zich schaart achter de inhoud van de volmachten, die de regering opnieuw budgettair en economisch moeten wapenen. Haar ook het vertrouwen geven ligt wat moeilijker, maar dat heeft ze nu eenmaal nodig. Een parlement gaat toch geen volmachten geven aan een regering die ontslagnemend is?'

Volmachten

Concreet werd maandag besloten dat de regering-Wilmès in de praktijk een regering in lopende zaken zou blijven, maar dat premier Wilmès wel expliciet het vertrouwen zal vragen van de Kamer om de komende zes maanden de nodige maatregelen te kunnen nemen in de strijd tegen het coronavirus.

Zondagavond werd al bekendgemaakt dat de regering in lopende zaken uitzonderlijk en voor maximaal zes maanden wordt uitgebreid op basis van de volmachtenwet. Het parlement kan uitzonderlijk, en tijdelijk, volmachten verlenen aan de regering, zodat die wetten kan wijzigen via een gewoon koninklijk besluit - dat niet bij meerderheid gestemd moet worden in het parlement. De bijzondere machten mogen alleen worden verleend in 'bijzondere omstandigheden', lees: crisissen, en dit geval de coronacrisis.

De techniek van volmachten werd in de jaren negentig meermaals ingezet, onder meer om de Maastrichtnorm te halen, en ook in 2009 stemde het parlement op voorhand in met het verlenen van volmachten aan de regering in het geval dat de Mexicaanse griep zich zou uitbreiden tot een heuse pandemie.