© ToRo

Urban Explorers De Kluis krijgen werkstraf

Twee schoonbroers van 27 en 28 jaar uit Heusden-Zolder, die zichzelf bestempelen als urban explorers, hebben donderdag in Hasseltse een werkstraf van elk 60 uur gekregen voor diefstal. Het duo liep tegen de lamp in het leegstaande hotel De Kluis in Bolderberg op 9 maart 2015. De twintigers zeiden dat ze er rond dwaalden uit nieuwsgierigheid, maar hadden wel 38 zekeringen mee gegraaid. De eigenaar verklaarde dat de hele elektriciteitsinstallatie om zeep was en vroeg 51.000 euro schadevergoeding. De rechter bracht het bedrag terug tot 1.600 euro.

GeHo

Urban Exploration, afgekort urbex, is een trend onder amateurfotografen. Ze dringen leegstaande gebouwen binnen om er unieke foto’s en filmpjes te maken. In de ‘gedragscode’ van Urban Explorers staat dat ze nooit iets mogen beschadigen of meenemen. Aan die regel hielden de schoonbroers zich niet. “Wij zijn lomp geweest om die zekeringen mee te nemen,” klonk het. Hun urbex-tripje veranderde zo in diefstal nadat het stil alarm hen verraden had. Als de twee hun werkstraf niet binnen het jaar uitvoeren, moeten ze alsnog drie maanden de cel in.

Bovenop kregen ze ook nog 600 euro boete opgelegd. De eigenaar kreeg zijn gevraagde schadebedrag van 51.000 euro niet toegewezen. ‘Het door de burgerlijke partij gevorderde bedrag staat in schriel contrast met de veroorzaakte schade blijkt uit de vaststellingen van de agenten. Zij hebben 38 zekeringen meegenomen en daardoor vernielingen aangericht. Toch is er geen bewijs dat ze alle zekeringskasten hebben beschadigd net zoals de noodverlichting; de gewone verlichting; de branddetectoren; de plafonds; kortom de hele elektrische installatie zoals de eigenaar zegt,’ aldus het vonnis. Bovenop de 1.600 euro schadevergoeding moeten ze hem wel nog 480 euro rechtsplegingsvergoeding betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer