Vijftig Belgische ziekenhuizen vragen steun bij Artsen Zonder Grenzen

© BERT DE DEKEN

Artsen Zonder Grenzen (AZG) zal de komende weken verschillende Belgische ziekenhuizen en woonzorg- en opvangcentra ondersteunen in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat voornamelijk om de inzet van expertise. De ngo kreeg al van vijftig ziekenhuizen in ons land een verzoeken om hulp.

jca

Dat meldt de organisatie. De interventie van Artsen Zonder Grenzen gaat onder meer om de ondersteuning van ziekenhuizen in Antwerpen, Lier, Bergen en Charleroi. In die regio's is de hulp het dringendst. Daarnaast zorgt AZG mee voor de opstart van speciale, mobiele hulpposten die covid-19 bij 137 Brusselse woonzorgcentra moeten helpen detecteren en voorkomen.

De ngo wil in de eerste plaats haar jarenlange expertise aandragen. 'We zullen ziekenhuispersoneel leren omgaan met hulp in precaire situaties.Een voorbeeld daarvan is het opzetten van triagesystemen die we in het verleden al gebruikten voor de ebola- en sarsepedimie', zegt dokter Bertrand Draguez van AZG.

Daarnaast gaan mobiele teams van medici en preventieadviseurs de Brusselse huisartsen bijstaan om ouderen te onderzoeken en sensibiliseren.

Daklozen

Voor 150 besmette daklozen, asielzoekers en migranten komt er nabij de Tour en Taxissite in Brussel een geïsoleerde opvangstructuur waar zij verzorgd kunnen worden.'We zijn al begonnen met de uitrol van al deze acties maar onderhandelen ondertussen nog met de federale regering voor enkele permisies', klinkt het bij Algemeen Directeur Meine Nicolai.

Ook in Frankrijk, Italië, Spanje en Hongkong zette Artsen Zonder Grenzen al hulp in.