© BELGA

Schauvliege neemt stappen tegen foute berekening waterfactuur Watergroep

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) neemt stappen tegen de foutieve toepassing van tarieven door De Watergroep. Ze laat de kwestie op de raad van bestuur van de Watergroep brengen en ze vraagt de WaterRegulator in te grijpen als zou blijken dat De Watergroep niet budgetneutraal heeft gewerkt. Dat heeft minister Schauvliege donderdag geantwoord op een vraag van sp.a-parlementslid Rob Beenders.

Het was Beenders die eerder dit jaar de kat de bel aanbond. Hij wees op de prijsstijging voor brandhaspels (rode kasten met brandslangen) die verplicht zijn in flatgebouwen, studentenhomes en kmo’s. Hij drong aan op een onderzoek door de WaterRegulator, de onafhankelijke scheidsrechter die kijkt of de tarieven juist worden toegepast.

Uit dat onderzoek is gebleken dat De Watergroep te hoge tarieven aanrekent voor de brandslangen. Bijna 20.000 abonnees zouden samen 4 miljoen euro meer hebben betaald dan afgesproken. Volgens Beenders moet De Watergroep het geld teruggeven aan de abonnees.

“Verkeerde cijfers”

Hij vroeg bij Schauvliege donderdag om haar standpunt. De CD&V-minister erkent dat er blijkbaar “verkeerde cijfers” zijn gebruikt en ze onderneemt zelf twee stappen. Enerzijds wil ze de kwestie via de Vlaamse regeringscommissarissen laten agenderen op de raad van bestuur van de Watergroep. Die raad van bestuur komt vrijdag samen. Anderzijds heeft ze ook een brief naar de WaterRegulator gestuurd met de vraag om te kijken naar de afrekeningen door de drinkwatermaatschappijen. Als zou blijken dat ze niet budgetneutraal werken - zoals was afgesproken - moet de regulator volgens haar ingrijpen.

Parlementslid Beenders is tevreden dat de minister die stappen zet. Het bewijst volgens hem ook het nut van het onderzoek door de WaterRegulator.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer