Geen coronatesten buiten ziekenhuizen tot na de piek

minister Philippe De Backer (Open VLD) © blg

© BELGA

thumbnail: minister Philippe De Backer (Open VLD)
thumbnail: null

De komende dagen wil de federale regering het aantal coronatesten in de ziekenhuizen uitbreiden van 2.000 naar 10.000 per dag. Tot na de piek is er van bredere testen over de bevolking weliswaar geen sprake.

Simon Andries

‘Het basisprincipe van onze teststrategie verandert niet. We testen enkel zieke mensen in het ziekenhuis’, benadrukt minister Philippe De Backer (Open VLD) vandaag in een persbericht. De voorbije dagen werd er uit verschillende hoeken, waaronder ook de Wereldgezondheidsorganisatie, druk gezet om de testen breder uit te rollen onder de bevolking. Maar de taskforce COVID-19-testing, die onder leiding staat van De Backer, verandert dus niet van koers. ‘Het heeft geen zin dat gezonde mensen straks naar artsen en ziekenhuizen gaan met de vraag om getest te worden op COVID-19’, zegt De Backer.

Sneltests

Het is daarbij geen kwestie van niet willen, maar vooral van niet kunnen. Op dit moment staan daarvoor nog een aantal praktische bezwaren in de weg. Naast voldoende personeel om de testen af te nemen is er vooral nood aan meer gespecialiseerd afnamemateriaal, zoals de staafjes om wat getest wordt uit het keelgat te halen, zo gaf viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) al aan. Ook de toevoer aan reagentia (chemische producent, red.) stokte, waardoor het moeilijk is om de capaciteit fors op te drijven.

Toch doet de regering in samenwerking met de ziekenhuizen, labs, universiteiten en biotech- en farmabedrijven de komende dagen al een serieuze inspanning, zegt De Backer. Op die manier willen ze het aantal testen ‘gevoelig uitbreiden van 2.000 naar 10.000 per dag’. Onder meer de sneltest die werd ontworpen door het Waalse bedrijf Coris BioConcept kreeg al een goedkeuring door de overheid en kan gebruikt worden in de ziekenhuizen. De test geeft al uitsluitsel binnen vijftien minuten, maar bij een negatief resultaat blijft er onzekerheid, omdat de gevoeligheid slechts 70 procent bedraagt.

Wachten tot na de piek

Voor bredere testen buiten het ziekenhuis, onder meer op antilichamen (lees: immuniteit), blijft het intussen wachten tot na de piek, benadrukt De Backer. ‘Voor het continue en op nog grotere schaal testen wordt gekeken naar antilichaamtests’, zegt zijn kabinet. ‘Die zijn op dit moment niet betrouwbaar genoeg in de diagnostiek. Eens de ontwikkeling verder op punt staat kunnen artsen de tests uitrollen na de piek van de crisis. Daarvoor gaan we ook in overleg met de deelstaten.’