Direct naar artikelinhoud
Tafelschuimster

Nog eens 14 maanden cel minder voor ‘tafelschuimster’ Nadine W.

Een portrettekening van Nadine W.Beeld Palix

Het Gentse hof van beroep heeft een eerdere straf van 26 maanden cel tegen de West-Vlaamse ‘tafelschuimster’ Nadine W. teruggebracht tot 12 maanden. De vrouw, die lijdt aan een chronische psychische stoornis, ging tot vorige zomer elke dag ergens tafelen zonder te betalen.

Na meer dan 120 meldingen en een Blankenbergse horecaman die een WhatsApp-groepje was begonnen waarin collega’s elkaar voor haar konden waarschuwen, werd Nadine W. op 16 juli in Gent gearresteerd bij haar poging te veel. Ze kreeg door een tussenkomst van procureur Filiep Jodts in haar cel de eindeloze lijst van eerdere vonnissen voorgeschoteld waartoe ze eerder bij verstek was veroordeeld. Doordat ze tekende voor ontvangst, werden alle straffen bij elkaar opgeteld en zag W. zich opeens veroordeeld tot 7 jaar effectieve gevangenisstraf, iets waar anderen een gewelddadige verkrachting of een poging tot moord voor moeten plegen.

Bij Nadine W. gaat het om onbetaalde kaaskroketten, croque-monsieurs, broodjes préparé en cola’s. Ze kreeg telkens zware straffen omdat ze bij geen enkele rechtszaak kwam opdagen en vaak op het tijdstip van de zitting opnieuw een hongertje kreeg. Om dan een snackbar binnen te gaan.

Woensdag velde het hof van beroep in Gent een arrest in een zaak van zestien onbetaalde rekeningen in restaurants in Brugge, Kortrijk en Roeselare, en ook een diefstal in een Kruidvat-winkel in Roeselare. Ze was daarvoor veroordeeld tot 24 maanden cel en een boete van 3.408 euro. Het hof bracht dat terug tot 1 jaar en 100 euro.

Kroketjes en dat soort dingen

“Ik ben tevreden”, zegt advocaat Peter Gonnissen, die W. bijstaat. “Mijn cliënte heeft momenteel een IQ van 58 en heeft nood aan aangepaste psychische zorg. Finaal zal zij moeten worden opgenomen. Het ging ook in deze zaak alweer over kroketjes, croque-monsieurs en dat soort dingen. Een keer liet ze wel een rekening van 39,8 euro achter. De meeste bedragen schommelen rond de 20 euro.”

Gonnissen tekende systematisch beroep aan tegen alle vonnissen en kon de meer dan 7 jaar van afgelopen zomer terugbrengen tot iets meer dan 4. Nadine W. zit opgesloten sinds 18 juli 2019, waardoor ze over een tijdje in aanmerking kan komen voor voorwaardelijke vrijlating. Er lopen nu nog twee dossiers tegen haar, een in Brugge en een in Veurne.

Gerechtspsychiater Dirk Steemans en forensisch psycholoog Jurgen Nys beoordeelden Nadine W. als lijdend aan een geestesstoornis en dus ontoerekeningsvatbaar. Ze kampt sinds haar dertiende met psychoses. Ze verloor een kind, haar vriend kwam om in een verkeersongeval. Vaak bestelde ze maaltijden voor twee personen. In haar uitleg tegenover de boze ober of uitbater kwam meermaals naar voren dat ze ervan uitging dat “Maarten ging betalen” en dat deze Maarten niet was komen opdagen.