Direct naar artikelinhoud
Woon-zorgcentra

Meerdere corona-uitbraken in woon-zorgcentra: tests zijn op komst

Meerdere corona-uitbraken in woon-zorgcentra: tests zijn op komst
Beeld Photo News

In verscheidene woon-zorgcentra werd afgelopen weekend een uitbraak van het coronavirus vastgesteld. De 20.000 testkits die gereserveerd zijn voor de woon-zorgcentra, worden vanaf morgen geleverd. 

Een van de ‘problematische’ rusthuizen is Den Bogaet in Humbeek in Vlaams-Brabant. Daar zijn de afgelopen dagen vier mensen gestorven aan de gevolgen van het longvirus. Twee mensen zijn nog in kritieke toestand. Ook de directeur is met symptomen opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast heerst een groot tekort aan personeel, omdat een groot deel ziek is en een ander groot deel bang is om te komen werken. Wel komen steeds meer artsen helpen.

In het woon-zorgcentrum Heilig Hart in Oudenaarde zijn bij acht bewoners coronabesmettingen vastgesteld op één afdeling. “De situatie is onder controle”, zegt burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld). “De nodige maatregelen zijn genomen, de acht bewoners verblijven nog in het zorgcentrum, niemand is naar het ziekenhuis en de afdeling wordt volledig afgesloten van de rest van het centrum.” Intussen werd de veiligheidscel van de politiezone Vlaamse Ardennen op de hoogte gebracht, net zoals het Agentschap Zorg en Gezondheid dat eerder al op de hoogte was van de positieve test van de medewerker. 

Ook woon-zorgcentrum Sint-Anna in het Oost-Vlaamse Haaltert is zwaar getroffen. In een Facebook-post spreekt burgemeester Veerle Baeyens (N-VA) van een hoge graad van besmetting in Sint-Anna. “Ik kan geen gedetailleerde cijfers of percentages geven omdat we in overleg beslisten om niet meer te testen, maar op elke verdieping en zelfs op elke gang is er wel een besmetting”, licht Baeyens toe. 

In het woon-zorgcentrum Orelia Katharinadal in Hasselt zijn dan weer vier extra bewoners die symptomen van vertonen. In totaal hebben zes bewoners en negen medewerkers van het woon-zorgcentrum positief getest. Drie bewoners zijn overleden aan de gevolgen van het virus. De directie zet intussen druk op de overheid en roept op zowel bewoners als medewerkers maximaal te testen. 

Enkele Antwerpse woon-zorgcentra zijn op eigen initiatief hun bewoners en zorgpersoneel beginnen te testen op Covid-19 omdat testen van de overheid uitblijven en dat levert opmerkelijke resultaten op. In ’t Zand op Linkeroever bijvoorbeeld testte minstens 25 procent van de bewoners en 21 procent van het personeel woensdag positief op corona. De 20.000 coronavirustestkits die gereserveerd zijn voor de woonzorgcentra, worden vanaf morgen geleverd. Dat meldt minister Philippe De Backer. De tests worden verdeeld in functie van het aantal bewoners in de verschillende zorgcentra.