Leopoldsburg rondt uniek opleidingstraject voor vluchtelingen en kansengroepen af

Gemeente en OCMW Leopoldsburg, VDAB en dienstenchequebedrijf PWA Huis at Werk sloegen in september de handen in elkaar en ontwikkelden de mobiele opleiding ‘schoonmaken bij mensen thuis’ voor vluchtelingen en kansengroepen. Zeven mensen zijn geslaagd en ontvingen vrijdag hun getuigschrift en een arbeidscontract.

Het dienstenchequebedrijf PWA Huis at Werk in Leopoldsburg heeft alsmaar meer huishoudhulp nodig bij gezinnen in de gemeente, maar geschikt personeel vinden is geen sinecure. Daarom sloegen de vier partners de handen in elkaar om een opleidings- en tewerkstellingsproject voor kansengroepen, vluchtelingen en asielzoekers op poten te zetten. “Met dit project organiseren we op een zeer laagdrempelige wijze een manier van werken om ook de mensen met minder geluk een kans te geven op tewerkstelling”, zegt schepen van sociale zaken en voorzitter van Huis at Werk, Marc Reynders (CD&V).

Uniek aan het project is dat de opleiding ter plaatse is gebeurd, in het cultuurcentrum, en dat stages werden georganiseerd in service-flats van het OCMW. “Niet alle werkzoekenden kunnen zich verplaatsen naar de opleidingscentra. Ze hebben bijvoorbeeld geen auto of fiets”, zegt burgemeester Wouter Beke (CD&V) “Daarom is het opleidingscentrum naar hen toegekomen.”

Van de negen cursisten die deelnamen aan het project, zijn er zeven geslaagd. Die kregen dan ook een getuigschrift en een arbeidscontract bij Huis at Werk. 25 dagen lang hebben de cursisten uit onder meer Turkije, Kosovo, Kenia en Vlaanderen een opleiding ‘schoonmaken bij mensen thuis’ gevolgd. “Ik ben in 2011 samen met mijn zoontje van vijf jaar naar België gevlucht”, vertelt Olivier Habimana, een van de geslaagde cursisten. “Sinds vorig jaar woon ik in Leopoldsburg, waar ik dankzij de steun van het OCMW kan overleven. Ik heb geen diploma en vervoer, dus het project was een grote kans voor mij. Na de opleiding heb ik leren poetsen zoals de Vlamingen en ben ik blij om vanaf 26 december te kunnen starten als poetsman.”

De inspanningen hebben ook vruchten afgeworpen, want het aantal werklozen in Leopoldsburg zit op zijn laagste cijfer in vier jaar. “De werkloosheid in onze gemeente is met 25 procent gedaald, terwijl die daling in Vlaanderen amper 4 procent en in Limburg 7 procent bedraagt”, aldus Beke.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer