Sluitende mijnen compenseren voor vallende vraag naar metaal

Ongeveer een vijfde van de mijnen ondervindt problemen door de coronacrisis. De prijs wordt gecompenseerd door een vallende vraag.

Ongeveer een kwart van de kopermijnen en tot 20 procent van de zinkmijnen is offline gegaan in de laatste maand. Analisten van UBS voorspelden al eerder dat de ontwrichting van het aanbod een effect zou hebben op de prijs van industriële metalen. Op een positieve manier: aangezien ook de vraag is ingestort, lijken de prijzen eerder stabiel.

Evenwicht

In 2008 bijvoorbeeld, zonk de koperprijs tot minder dan 3.000 dollar per ton. Nu is dat 4.500 dollar. Zink en aluminiumprijzen staan ook boven hun dieptepunt van 2008.

‘De duur en de totale hoeveelheid verloren gegaan metaal in 2020 is onduidelijk, maar aangezien de vraag ook in elkaar gestort is, zal dat de prijs enigszins compenseren’, zegt analist Daniel Major van UBS aan zakenkrant FT.

In Mexico heeft de overheid restricties opgelegd aan de mijnindustrie. Ook daar moeten niet-essentiële zaken namelijk sluiten tot het einde van april. Mexico is verantwoordelijk voor 3 procent van de mondiale koperproductie en 6 procent van de zinkproductie. Analisten verwachten dan ook dat de mijnindustrie alleen maar meer ontwricht zal raken.

De prijs van koper is met 20 procent gezakt, terwijl zink en aluminium allebei met 18 procent vielen. Maar het aanbod zal nog steeds groter zijn dan de vraag, weten analisten. Het wordt dus een moeilijk jaar voor de metaalindustrie.

China

Zeker bepaalde metalen, zoals aluminium, waarbij het zeer duur is om de productie stil te leggen, krijgen het moeilijk. Als de mondiale economie met 1,9 procent krimpt in 2020, zal de vraag naar aluminium wellicht met 12 procent vallen.

‘Dat zou dan weer een inventaris opleveren die zo groot is dat de prijzen lange tijd laag blijven’, zegt analiste Susan Bates van Morgan Stanley. Maar sommige van de meer pessimistische scenario’s zouden zich dan weer helemaal niet materialiseren.

In China, een van de grootste consumenten van industriële metalen, keert de activiteit langzaam terug naar de normale productieniveaus. Daarnaast bieden heel wat landen reddingspakketten aan om hun productie snel opnieuw aan te zwengelen.

Meer