De hoefijzerneus.
Volledig scherm
De hoefijzerneus. © Shutterstock

Uitgestorven vleermuizensoort duikt na 25 jaar weer op in Vlaanderen

Een vleermuizensoort die tot voor kort als uitgestorven werd beschouwd in Vlaanderen, de grote hoefijzerneus, is opgedoken aan twee kanalen in West-Vlaanderen en Limburg. Dat meldt Natuurpunt. Dat de soort na enkele decennia weer ontdekt wordt, is waarschijnlijk te danken aan verbeterde technologie en doorgedreven onderzoek.

0 reacties

  1. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.
  2. Toch één voordeel aan nat voorjaar: eikenprocessierups blijft in vrije val in ons land

    Toch één voordeel aan nat voorjaar: eikenpro­ces­sie­rups blijft in vrije val in ons land

    Tot voor kort was de eikenprocessierups een ware plaag. Maar wie zelf eiken in de tuin of in de buurt heeft staan, had het al opgemerkt: de rups lijkt de laatste jaren veel minder aanwezig. Dat klopt: de opeenvolgende koude en natte voorjaarsmaanden van de voorbije jaren hebben ervoor gezorgd dat de eikenprocessierups in vrije val is in ons land. Ook deze lente verwacht de provincie Antwerpen, die het onderzoek naar de verspreiding van de rups leidt, minder waarnemingen. Het aantal is zelfs zo laag dat het onderzoek in gevaar komt.