‘Tegen woensdag globaal plaatje van testen in woonzorgcentra’

Karine Moykens.

Tegen woensdag zou er een globaal plaatje moeten zijn van de eerste testen in de Vlaamse woonzorgcentra. Dat verklaarde Karine Moykens zaterdagavond in het VRT-journaal.

belga

Deze week zijn er 19.500 testen verdeeld over de 168 woonzorgcentra in ons land, zo bevestigde bevoegd federaal minister Philippe De Backer zaterdagavond in een persbericht. Ongeveer de helft daarvan (10.000) werden al opgehaald en worden nu geanalyseerd. ‘Tussen het verdelen van de testkits, staalname, analyse en rapportering van de resultaten zitten een aantal dagen door het grote volume dat moet verwerkt worden. De overige testen worden in de loop van het weekend of begin volgende week afgenomen en zullen hetzelfde proces volgen’, klinkt het.

Karine Moykens zegt in het VRT-journaal dat het tot woensdag wachten is voor ‘het globale plaatje’ in Vlaanderen. Al zullen individuele woonzorgcentra mogelijk wel al vroeger het resultaat kennen.

Vier weken gesloten, en toch

De voorbije week was het alle hens aan dek toen bleek dat het nieuwe coronavirus kon binnendringen in meerdere woonzorgcentra, ondanks dat ze al vier weken gesloten zijn voor alle bezoekers. Om besmet personeel en bewoners te kunnen scheiden van hun gezonde lotgenoten, werd vanuit de sector aangedrongen op massale testen.

Vorige week werden dus al 20.000 testen voor heel België verdeeld, en Moykens gaf in het VRT-journaal mee dat volgende week nog eens minstens 2.000 testen per dag in de woonzorgcentra zullen terechtkomen. ‘Dat zal in stijgende lijn gaan.’

Wat beschermingsmateriaal betreft, zouden er volgende week ook nieuwe partijen arriveren. De hele zorg is vragende partij en de crisismanager beloofde alvast dat bijvoorbeeld revalidatiecentra en thuisverplegers niet vergeten zullen worden.

Voor de personeelsversterking in de woonzorgcentra zei Moykens dat de coördinatie tussen vraag en aanbod (van de ziekenhuizen, red.) gebeurt op het niveau van de eerstelijnszones, dus het regionale niveau.

‘Er is nog plaats’

De bewoners van de woonzorgcentra maken door hun leeftijd en vaak zwakke gezondheidstoestand meer kans om te overlijden aan het nieuwe coronavirus. Toch verzekerde viroloog Marc Van Ranst dat bewoners van woonzorgcentra die nog sterk genoeg zijn zeker een beroep kunnen doen op een behandeling in het ziekenhuis. ‘Wanneer er kans is om hen erdoor te krijgen door beademing, dan horen die naar een ziekenhuis te gaan. Er is ook nog plaats. Voor sommige mensen zou een opname sowieso betekenen dat ze zouden sterven, die kunnen dat niet meer aan. Daar moeten we ook begrip voor hebben’, zei hij in het VRT-journaal.