Direct naar artikelinhoud
CoronavirusUpdate

Wilmès verdedigt bezoek in woon-zorgcentra: ‘Mensen kunnen ook sterven van eenzaamheid’

Premier Sophie Wilmès (MR).Beeld BELGA

In de Kamer heeft premier Sophie Wilmès de beslissing verdedigd om opnieuw beperkt bezoek toe te laten in de woonzorgcentra en zorginstellingen. “Mensen kunnen ook sterven van eenzaamheid”, zei de premier. Het Overlegcomité zal zich vrijdag opnieuw over de kwestie buigen.

en

Gisteren besliste de Nationale Veiligheidsraad (NVR) om één vaste bezoeker per bewoner toe te laten. Na kritiek van de sector zelf heeft de Vlaamse regering - nochtans vertegenwoordigd in de NVR - alvast beslist de maatregel voorlopig niet uit te voeren.

Verschillende fracties in de Kamer hadden kritiek op de maatregel en de communicatie errond. “Als je een beslissing neemt, moet die beslissing duidelijk en eendrachtig zijn en een goede communicatie krijgen. Nu was het niets van dit alles”, zei Meryame Kitir (sp.a). “Terecht wordt perspectief gevraagd voor de mensen in die moeilijke omstandigheden. Maar dit is geen perspectief, wat aangekondigd werd, blijkt een valse belofte te zijn”, zei Kristof Calvo (Groen).

Lees ook: En plots mochten de rusthuizen bezoek ontvangen: reconstructie van een communicatief fiasco

Wilmès verdedigt bezoek in woon-zorgcentra: ‘Mensen kunnen ook sterven van eenzaamheid’
Beeld BELGA

Overleg

Veel kritiek was er op het gebrek aan overleg met de sector. “Hoe kan u zulke beslissing nemen zonder enig overleg met die sector? Wat een gebrek aan respect met die sector die het vandaag al zo moeilijk heeft”, zei Barbara Pas (Vlaams Belang). “Heeft er iemand op de NVR gevraagd of de door de experten voorgestelde maatregel overlegd is met de sector?”, vroeg Peter Mertens (PVDA).

CD&V vindt bezoek voor rusthuisbewoners belangrijk, maar pas na overleg. “Wat wenselijk is moet ook mogelijk zijn, laat ons er aan werken, zodat het morgen of misschien overmorgen mogelijk wordt”, zei Servais Verherstraeten. De CD&V-fractieleider vroeg zich af welke lessen hieruit getrokken kunnen worden.

Zuurstof

Premier Wilmès zei dat er beslist is om de mensen “wat zuurstof” te geven in deze coronatijden, door de tuincentra en doe-het-zelfzaken te laten openen onder strikte voorwaarden. En om bezoek in de woonzorgcentra en zorgvoorzieningen mogelijk te maken. Ze benadrukte dat het geen verplichting is “De bewoners zullen bezoek kùnnen krijgen”, zei de premier.

Volgens de eerste minister “valt het niet te ontkennen” dat de maatregelen tegen het coronavirus wegen op het psychologisch welzijn van de bewoners. “Mensen kunnen ook sterven van eenzaamheid. Die psychologische impact is ons al meerdere keren gemeld van op het terrein”, zei Wilmès.

Vrijdag buigt het Overlegcomité van de verschillende regeringen zich opnieuw over de kwestie.

Op 24 april komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeen.