© Carmen Adams

Ekselse Marèèja van ’t Küpperke op Canvas

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart vorig jaar lanceerde Sofie Lemaire een oproep voor ‘Meer Vrouw op Straat’. Ook CD&V Hechtel-Eksel deed mee en zorgde die dag voor de vervrouwelijking van enkele straatnamen in de gemeente.

Carmen Adams

Ook lanceerde CD&V Hechtel-Eksel de oproep op de gemeenteraad om bij toekenning van nieuwe straatnamen in de gemeente ook namen van vrouwen te gebruiken die in ons dorp een maatschappelijke bijdrage geleverd hebben.

Voor het programma ‘Meer Vrouw op Straat’ tipte CD&V Hechtel-Eksel de redactie over Maria Cuypers, ook wel bekend als Marèèja van ’t Küpperke. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ving Maria gedurende twee jaar een rabbijn op. Hiervoor kreeg zij van de Joodse gemeenschap een onderscheiding waarbij haar naam voor eeuwig gebeiteld staat in de Muur der Rechtvaardigen van het Yao Vashem Instituut in Jerusalem. Ook kreeg zij in 1995 de eremedaille ‘Rechtvaardige tussen de Naties’ opgespeld.

Op dinsdag 21 april werd er in het programma ‘Meer Vrouw op Straat’ op Canvas een stukje gewijd aan het relaas van Maria Cuypers. Haar dochter en kleinzoon toonden de medaille die ze kreeg waarop in het Hebreeuws staat ‘Wie een leven redt, redt het ganse heelal’.

Naar aanleiding van deze acties wenst CD&V Hechtel-Eksel maatschappelijk belangrijke vrouwen meer in de picture te zetten. Bij een volgende gelegenheid pleit de partij er dan ook voor om deze waardevolle vrouwen te vereeuwigen in het straatbeeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer