Wolvin Noëlla is drachtig

De wolven Noëlla en August © Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO)

Wolvin Noëlla en wolf August verwachten welpen. Dat blijkt uit recente beelden van het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en Natuur en Bos. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zal de geboorte niet lang meer op zich laten wachten.

wle

De eerste weken na de geboorte zullen de wolven een onopvallend bestaan leiden. Een glimp van de welpen hoeven we pas na enkele maanden te verwachten, wanneer de jonge wolven mee op pad gaan binnen het territorium.

‘Het rustgebied dat ik afbakende voor onze Vlaamse wolven, dat vooral bestaat uit ontoegankelijke militaire domeinen en uitgestrekte Limburgse natuurgebieden, doet zijn werk. De komende weken en maanden zal het gebied strikt bewaakt worden om te voorkomen dat de drachtige Noëlla hetzelfde overkomt als wolvin Naya. Laten we met z’n allen deze gebieden even vermijden en de wolven rust gunnen’, schrijft Demir op Facebook.

De minister roept houders van schapen, geiten, alpaca’s en ander kleinvee ook op om gebruik te maken van de subsidies via Natuur en Bos om hun dieren veilig af te schermen. ‘Want samenleven met deze prachtige wolven is mogelijk, wanneer we de nodige ingrepen doen’, besluit Demir.

‘Jagers actief’

Volgens Jan Loos van de organisatie Welkom Wolf zijn er vlak bij het rustgebied voor de wolven jagers actief. ‘Er mag niet gejaagd worden in het gebied, maar daar liggen privégronden tussen. Vanop die gronden zitten jagers nu volop te schieten, onder het mom van de jacht op everzwijnen. Men durft geen vuist te maken tegen de jacht zoals het zou moeten en dat zou zuur kunnen opbreken’, zegt Jan Loos van Welkom Wolf.

Enkele weken geleden werden nog deze uitzonderlijke beelden van het wolvenkoppel gemaakt.

Vier nieuwe wolven in ons land: ‘België wordt wolvenkruispunt van Europa’

In de eerste drie maanden van dit jaar heeft Wallonië er vier nieuwe wolven bijgekregen. Dat brengt het totaal aantal wolven in ons land nu op (minstens) negen in Wallonië en drie in Vlaanderen. ‘België is goed op weg om het wolvenkruispunt van Europa te worden’, zegt Jan Loos van Welkom Wolf, het wolvenmeldpunt.

Na twee mannelijke wolven van de Frans-Italiaanse lijn, één in Ebly (regio Neufchâteau) en één in Xhoffraix (regio Malmedy), is nu nog een andere Frans-Italiaanse wolf vastgesteld in Bütgenbach. Dit dier is de derde Frans-Italiaanse wolf op Belgische bodem. Bijna tegelijkertijd heeft de Duitse wolf Akéla, die zich bovenop het plateau van de Hoge Venen bevindt, gezelschap gekregen van een wolvin. De kans is groot dat er nu een roedel in de maak is.

‘En om het helemaal compleet te maken, is er nu ook in de Naamse Ardennen, in Assesse, nog een mannetjeswolf gespot. Mogelijk gaat het om de wolf die eerder al in Havelange was opgedoken’, klinkt het op Welkom Wolf. ‘Er zijn dus minstens vier solitaire mannetjes en een wolvenkoppel aanwezig in Wallonië.’

Een Duitse wolf aan de Duitse grens bij Monschau bleek in maart 2019 slechts een passant te zijn. Een andere Duitse wolf, die van 2016 tot 2018 regelmatig gespot werd in de regio rond La Roche-en-Ardenne en daar als gevestigd werd beschouwd, lijkt dan weer op mysterieuze wijze van de radar verdwenen te zijn. De allereerste wolf werd er gespot in de Naamse Ardennen. ‘We tellen dus minstens negen verschillende wolven in Wallonië tot nog toe, waarvan er zes vandaag nog zeker aanwezig zijn.’

Wolvenkruispunt

In Vlaanderen staat de teller inmiddels op vijf: Naya (de bekendste wolvin van ons land die verdween in Hechtel-Eksel in mei 2019), Roger (doodgereden in Opoeteren in maart 2018), het koppel August en Noëlla in Noord-Limburg en de recente zwerver-zonder-naam in Herentals & Wiekevorst. ‘Alle Vlaamse wolven zijn via Nederland vanuit Duitsland gekomen. Van August wordt vermoed dat hij zelfs helemaal vanuit Polen is komen aanlopen.’

De kleine invasie aan wolven is opvallend omdat er tegelijkertijd een aanvoer uit het zuiden en een aanvoer uit het oosten is. ‘Dat bewijst dat België nu echt goed op weg is om het wolvenkruispunt van Europa te worden. Wolven uit de Zuid-Europese populatie, bergwolven, ontmoeten hier voor het eerst sinds eeuwen hun soortgenoten van de Oost-Europese populatie, de laaglandwolven. De twee populaties zijn bijna 200 jaar gescheiden geweest van elkaar.’

© BELGA_HANDOUT

bekijk ook

Eerste beelden van wolvin Noëlla in daglicht: ‘En er komt mogelijk nóg een wolf naar België’