camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Jan Van der Perre

De Wever wil weer met PS aan tafel, maar veegt hen wel mantel uit

“Magnette moet de knop omdraaien en vaststellen dat hij een fatale fout heeft gemaakt.” Als het van N-VA-voorzitter Bart De Wever afhangt zit hij snel weer met zijn PS-collega Paul Magnette aan tafel om een nieuwe regering te maken. Die is nodig om uit de coronacrisis te raken, zegt hij in interviews in ‘De Zondag’ en op VTM.

Zoals het nu is, kan het volgens Bart De Wever niet verder. Sophie Wilmès (MR) mag dan nog haar best doen, “ze rijdt op een kreupel paard”, zegt hij. Haar minderheidskabinet is geen oplossing. Meteen geeft hij te kennen dat hij bereid is om weer met Magnette rond de tafel te zitten. Maar heel optimistisch is De Wever daarover niet. “Wil PS aan tafel? Ik denk van niet. Ik heb de indruk dat die partij het federale niveau opgegeven heeft.” Van zijn kant ziet hij ook weinig heil in de recepten van Magnette. “Meer belastingen, hogere uitkeringen, een staatsgeleide economie. Daar pas ik voor.”

De Wever rekent nu vooral op “Vlaamse veerkracht” om door de crisis te komen. Hij herhaalt het op tv wel vijf keer als was het een verkiezingsslogan. En die Vlaamse veerkracht zou het best tot zijn recht komen in een confederale staat, voegt hij er nog aan toe.  (blg, agy)