Amerikaans begrotingstekort blijft oplopen: VS lenen recordbedrag van 3.000 miljard dollar

De Amerikaanse schatkist leent in het lopende kwartaal een recordbedrag van 3.000 miljard dollar (2.700 miljard euro) om de hogere uitgaven door de coronacrisis te financieren. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Financiën.

De coronapandemie heeft de Amerikaanse economie ernstig toegetakeld en dwingt de regering tot massale uitgaven. Onlangs werd een groot steunpakket van 2.700 miljard dollar goedgekeurd, wat overeenkomt met meer dan 10 procent van het Amerikaanse bbp. Tegelijkertijd vallen de belastinginkomsten volgens het ministerie sterk terug, onder meer omdat bedrijven uitstel van betaling is gegund.

3.000 miljard dollar is vijf keer zoveel als het vorige kwartaalrecord, dat gevestigd werd tijdens de financiële crisis van 2008. Ter vergelijking: in 2019 leende de Amerikaanse schatkist in een bestek van twaalf maanden 1.280 miljard dollar. In het derde kwartaal van dit jaar, van juli tot eind september, zouden de VS volgens het ministerie nog eens 677 miljard dollar lenen.

Staatsschuld

De totale Amerikaanse staatsschuld stijgt intussen naar bijna 25.000 miljard dollar. Amerikaanse obligaties worden door beleggers wereldwijd aanzien als een van de meest veilige havens. Het ministerie verwacht dan ook geen problemen om het schuldpapier aan de man te brengen.

Ook voor de uitbraak van het coronavirus bereikte de Amerikaanse staatsschuld al een niveau dat door economen als riskant wordt bestempeld. President Donald Trump relativeert dat echter, en wijst steevast op de historisch lage interestvoeten. Met het goedkope geld kan volgens de president geïnvesteerd worden in infrastructuur.

Meer