Rechts houden,‘wachtbollen’ en eenrichtingsverkeer: zo ziet winkelen in Gent er vanaf maandag uit

Shoppen in Gent zal er vanaf 11 mei drastisch anders uitzien. Rechts lopen wordt een must, speciale tags op straat moeten wachtrijen voorkomen en bij te grote drukte zal de politie shoppers wegleiden. Dat staat in het definitief actieplan dat de Stad vrijdag heeft bekendgemaakt.

Tuly Salumu

Eerder kondigde de Stad al aan dat er een vaste looprichting komt en wasbakken op pleinen om coronaproof shoppen in Gent te garanderen. “Het blijft runshoppen en niet funshoppen”, zegt bevoegd Schepen Sofie Bracke (Open VLD).

Een overzicht van de meest opvallende maatregelen:

1. Ledschermen en metalen constructies in Veldstraat en Langemunt

In de Veldstraat en de Langemunt komen ledschermen en overkoepelende metalen constructies banners (zoals bij festivals) om klanten te informen. In de andere winkelstraten komen infoborden met de maatregelen. Die worden zondag geplaatst.

2. Rechts houden in alle winkelstraten

Alle winkelstraten in de kuip, zoals de Veldstraat, de Langemunt, de Brabantdam en de Nederkouter krijgen voetgangersstromen in twee richtingen. Het algemene principe is dat mensen rechts houden. Er worden tags gespoten die de looprichting meegeven.

3. Eenrichtingsverkeer in smalle straten

In smalle winkelstraten waar een dubbele looprichting niet veilig lukt, wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd. Het gaat om de as Koestraat-Mageleinstraat (looprichting van de Vogelmarkt naar het Emilie Braunplein) en de Donkersteeg (looprichting van de Korenmarkt naar het Emilie Braunplein)

4. ‘Wachtbollen’ op straat

Een grote signalisatie-operatie moet voetgangersstromen en wachtrijen vlot laten verlopen. Zo worden ‘wachtbollen’ op het voetpad gekleefd in de Veldstraat, Langemunt en de as Koestraat-Kalandeberg-Mageleinstraat. Dat moet drukke wachtrijen voorkomen. Maar de stickers worden pas maandagochtend om 8 uur aangebracht. Het wordt dus nog een race tegen de klok om alles vóór de opening van de winkels klaar te krijgen.

De andere winkelstraten krijgen dan weer krijttags, en die zijn wel al zichtbaar. Om drukte te voorkomen, krijgt elke winkel ‘twee’ krijtneuzen voor de deur. Handelaars kunnen zelf tags aanbrengen via een downloadbaar sjabloon op stad.gent/coronavrijwinkelen.

5. Indien nodig: opheffen van parkeerplaatsen

Als ingrijpender maatregelen nodig blijken, dan kunnen ook parkeerplaatsen tijdelijk worden opgeheven, na advies van de politie. Het schrappen van parkeerplaatsen ligt gevoelig binnen het schepencollege. De liberalen zijn er geen voorstander van. Na dagenlang onderhandelen is er een compromis: enkel in de Voldersstraat, ter hoogte van slagerij Aula, sneuvelen tijdelijk parkeerplaatsen “als het echt niet anders kan”. Het smalle voetpad daar kan immers voor problemen zorgen.

6. Warme winkelstraatbegeleiders en wasbekkens

Er worden dertig stewards ingezet om een oogje in het zeil te houden zodat alles veilig verloopt. Op de Korenmarkt, Kalandeberg en het Grootkanonplein komen wasbekkens zodat shoppers op elk moment hun handen kunnen reinigen.

7. Politie grijpt in bij te veel volk

De politie zal bij te grote drukte in de Kuip de mensen evacueren. Dan treedt eventueel ook het ‘bruggenplan’ in werking. Op verschillende bruggen in de Kuip (zoals de Ketelvest, de Walpoortbrug en de Sint-Michielsbrug) zullen de mensen dan tegengehouden worden of omgeleid langs een minder drukke route.

8. Extra fietsenstallingen

Naast extra ruimte voor voetgangers komen er ook extra fietsenstallingen. Dat moet ervoor zorgen dat “iedereen veilig kan wachten en passeren”, zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).

Unizo: “Winkeliers verwachten geen stormloop”

Volgens Unizo Oost-Vlaanderen zijn winkeliers klaar voor de heropening. Al verwachten ze geen stormloop. 6 op 10 van de handelaars denkt slechts twintig procent van de normale omzet te bereiken. De voornaamste reden daarvoor zou de angst bij klanten zijn om zich in de winkelstraten te begeven.

Opvallend: de online markt kende de voorbije weken een boost. Liefst 60 procent van de Gentse handelaars zijn online actief. Vóór de coronacrisis was dat maar dertig procent. “Handelaars hebben massaal de weg gevonden naar het lokaal online kopen”, zegt directeur Jos Vermeiren. “We denken dat door dit grotere aanbod ook de consument in de toekomst lokaler online zal kopen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen