Direct naar artikelinhoud
Iran

Iraans oorlogsschip brengt per ongeluk landgenoten tot zinken: 19 doden

Iraanse militairen in patrouilleboten in de Straat van Hormuz.Beeld AFP

Er zijn 19 mensen omgekomen nadat een Iraans oorlogsschip maandag per ongeluk een raket afvuurde op een ander Iraans marineschip, waardoor dat schip zonk. 

Het marinefregat Jamaran zou de raket tijdens een oefening in de Straat van Hormuz te vroeg hebben afgeschoten. Een bevoorradingsschip was op dat moment nog niet ver genoeg weggevaren en werd geraakt, meldt de Iraanse staatszender.

Na enige uren van onduidelijkheid meldt het Iraanse leger dat er 19 opvarenden om het leven zijn gekomen. Op video’s op sociale media zijn gewonde soldaten te zien die worden gered, al is de herkomst hiervan niet te bevestigen.

Twitter bericht wordt geladen...

De Jamaran is een fregat van de Iraanse Revolutionaire Garde, de elite-eenheid die in januari een Oekraïens passagiersvliegtuig neerhaalde, waarbij alle 176 inzittenden omkwamen, naar eigen zeggen per ongeluk. Op dat moment waren de spanningen tussen Iran en de VS enorm opgelopen, omdat de Amerikanen de hoge generaal Qassem Soleimani met een drone hadden vermoord.

De spanningen zijn gebleven en de afgelopen maanden beschuldigden de Verenigde Staten Iran er regelmatig van zijn marineschepen in de Perzische Golf lastig te vallen. Iran houdt regelmatig oefeningen in de Straat van Hormuz, een nauwe zeearm waar dagelijks een kleine 20 procent van ’s werelds olie overheen wordt vervoerd. Iraanse media berichtten er zelden over als er tijdens een oefening iets misgaat, wat een teken is dat dit een ernstig incident kan zijn.