Direct naar artikelinhoud
Toerisme

‘D-Day voor toerisme’ op 15 juni? Steeds meer landen zijn voorstander van heropenen Europese grenzen

Mensen op het strand in Toscane afgelopen weekend. De deur voor buitenlandse reizen staat in verschillende Europese landen op een kier.Beeld AP

Wordt 15 juni de ‘D-Day’ van het toerisme? Italië dringt aan op een gecoördineerde hervatting van reizen in Europa op die dag. Dat heeft Italiaans minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio gezegd. Verschillende andere landen zijn het idee genegen.

en

“We werken eraan om allemaal samen te kunnen vertrekken in Europa. Voor het toerisme is 15 juni een beetje zoals de Europese D-Day”, zei de minister gisteravond in een televisieprogramma op Rai 1. “Duitsland streeft naar heropening op 15 juni (...) we werken eraan samen met Oostenrijk en andere landen.”

In theorie is reizen tussen regio’s in Italië vanaf 3 juni mogelijk. Maar aan het eind van de week wordt een definitief besluit verwacht, aangezien de regering bezorgd blijft over de situatie in Lombardije en Piemonte, in het noorden van het land. De twee regio’s omvatten maandag twee derde van de nieuwe besmettingsgevallen.

Lees ook:
Reizen deze zomer dan tóch verantwoord? ‘Enkel naar bestemmingen waar risico niet groter is dan hier’.

Gisteravond nam het aantal nieuwe besmettingsgevallen op nationaal niveau echter slechts met 0,1 procent toe, met 300 nieuwe gevallen. Sinds het begin van de epidemie zijn 32.877 mensen die het coronavirus hebben opgelopen overleden (92 op maandag), van wie ongeveer de helft in Lombardije. Momenteel zijn 55.300 mensen in Italië nog steeds besmet met het virus. 

Gemeenschappelijke criteria

Di Maio’s verklaringen zijn in lijn met een Frans-Duitse oproep om de grenzen zo snel mogelijk te heropenen, die vandaag gelanceerd werd door de voorzitter van de Franse Assembléé Nationale en zijn Duitse tegenhanger.

De Duitse regering wil het negatieve reisadvies voor 31 Europese landen vanaf 15 juni opheffen als de verdere ontwikkeling van het coronavirus dat toelaat. Naast alle 26 EU-landen, waaronder dus ook België, behoren ook Groot-Brittannië, IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein daartoe. Morgen moet daar in Duitsland een beslissing over vallen.

Om toeristen zo goed mogelijk te beschermen tegen een corona-infectie, wil de regering van Angela Merkel in overleg met de Europese Unie werken aan het opstellen van een aantal gemeenschappelijke criteria.

‘Heropleving toerisme en economie’

Ook Frankrijk is voorstander van een snelle heropening van de Europese grenzen. “Frankrijk en Duitsland moeten werken aan het onmiddellijke herstel van het vrije verkeer binnen het Schengengebied als aan de voorwaarden is voldaan”, zeggen de voorzitter van de Assemblée Nationale, Richard Ferrand, en zijn Duitse ambtsgenoot Wolfgang Schäuble in een gezamenlijke verklaring aan AFP.

Het opheffen van de reiswaarschuwing zou het startsein moeten geven voor grensoverschrijdend toerisme in Europa. In het plan staat dat “de heropleving van het toerisme belangrijk is voor reizigers en de Duitse reisindustrie, evenals voor de economische stabiliteit in de landen waar ze naartoe gaan.”

Een heropening van de grenzen in Europa is in principe al voorzien voor midden juni. Maar tot dusver zijn de aankondigingen daarover diffuus, ondanks oproepen van de Europese Commissie om verder te overleggen.