Direct naar artikelinhoud
Reportage

Voor kort, achter lang: het nektapijt is terug!

Voor kort, achter lang: het nektapijt is terug!
Beeld rv

Wat hebben Joe Exotic uit Tiger King, Snelle Eddy en Ziggy Stardust met elkaar gemeen? Juist, een nektapijt. Fouter dan fout, en toch kiezen steeds meer Belgen opnieuw voor de snit. ‘Mijn kapsel is niet trendy, maar wél mooi.’

De trend begon begin de jaren 70, toen David Bowie als glamrockster Ziggy Stardust met een feloranje mullet het podium besteeg. Toch piekte de populariteit van het kapsel pas een decennium nadien. In de jaren tachtig lieten iconen als Cher, George Michael, Patrick Swayze, Diego Maradona en Andre Agassi zich een business in the front, party in the back aanmeten.

Andre Agassi.Beeld RV

Al bleek het nektapijt van Agassi bij nader inzien een nektoupet. In een interview vertelde hij dat een groot deel van zijn sexy imago eind de jaren 80 onlosmakelijk met zijn weelderige haardos verbonden was. Toen hij elke ochtend plukjes van dat imago op zijn kussen vond, dacht hij Helmut Lotti-gewijs dat een pruik hem van de ondergang zou redden. Het draaide anders uit. Tijdens de finale van de US Open in 1990 tegen Pete Sampras was hij zó bang dat zijn toupet zou afvallen, dat hij, puur door de zenuwen, verloor. Of hoe (het gebrek aan) een nektapijt de ATP-wereldranglijst beïnvloedde.

In de Verenigde Staten wordt het nektapijt vandaag met rednecks en countryzangers als Billy Ray Cyrus geassocieerd. Diens dochter Miley ging er onlangs ook voor. En natuurlijk is er nog Joe Exotic, de hoofdrolspeler in de Netflix-reeks Tiger King. “Gotta get the curls out,” zegt hij tegen zichzelf in de badkamer­spiegel, “they’re my sex appeal.”

Joe Exotic, hoofdrolspeler in de Netflix-serie 'Tiger King'.Beeld AFP

In grote delen van Europa verdween de populariteit van het nektapijt na de gloriejaren tachtig even snel als ze gekomen was, al was dat buiten één land gerekend. In Italië kreeg de mullet de naam ‘capelli alla tedesca’, wat ‘Duits kapsel’ betekent. De populariteit van de zogenoemde Vokuhila (vorne kurz, hinten lang) bleek in Duitsland iets hardnekkiger. Al werd het kapsel er in de jaren negentig stilaan afgelost door het meer ­bescheiden rattenstaartje, vooral bij schoolgaande ­jongens. Vandaag zie je de Vokuhila in Duitsland hier en daar weer opduiken. Al zijn het naar verluidt vooral vrouwen in de technoscène die een authentieke mullet dragen.

In Spanje, waar de term ‘Borroka-snit’ in voege is, heeft het kapsel een uitgesproken politieke betekenis. Het is vernoemd naar ‘kale borroka’, wat ‘strijd op straat’ betekent in het Baskisch. De mullet in combinatie met zilveren oorringen en kleren van Quechua, het huismerk van Decathlon, is dé look van de Baskische onafhankelijkheidsstrijder (M/V). Best gewichtig voor zo’n lullig kapsel, hoor ik u denken. Gelukkig zijn er nog de Nederlanders, die zeggen gewoon ‘matje’.

Hoe zit het binnen de eigen grenzen? Hasret Öztonga van de Antwerpse kapsalon Snip.Snip zag de vraag voor de lockdown stilaan toenemen. “De rechte bob is nu wel echt passé. Mensen beginnen nu meer met pony’s te experimenteren, en dan is de overstap naar een mullet kleiner. Mits je wat slag in je haren hebt, is het een heel mooi en makkelijk kapsel. Je hoeft het niet te steilen, het mag best rommelig ­liggen. Ook bij echt lang haar is een mullet tof. Achteraan warrig opgeknipt in een punt, dat is heel rock-’n-roll.”

'La casa de papel'-actrice Úrsula ‘Tokio’ Corberó .Beeld AFP

Kapster Hasna Labreg van The Pony Club in Antwerpen stuurt me via WhatsApp foto’s toe van Belgisch model Kim Peers en de Engelse band Oasis. “Zowel vrouwen als mannen vragen weer naar het kapsel. Maar wel altijd langer vooraan, zoals Blondie, geen opgeknipte kuif zoals David Bowie.” Zelf houdt Hasna van de punk-look. “Zo’n typische Londense stijl, die meet ik mezelf al jaren aan.”

De hashtag #mullet op Instagram toont vooral hippe voorbeelden, en veel minder hillbilly-achtige types waarmee we het kapsel nog steeds associëren. En net als Kim Peers staat ook La casa de papel-actrice Úrsula ‘Tokio’ Corberó prachtig met het ­kapsel. Vallen we binnenkort dan toch bij bosjes? De organisatoren van het Festival de la Coupe Mulet in Henegouwen hopen alvast van wel.

Martin PichaultBeeld Joris casaer

Martin Pichault, leraar (31):  ‘Mijn coupe geeft me charme, omdat ik geen gêne heb’

Drie van de elf bandleden in Martins Gustave Brass Band, met wie hij het Festival de la Coupe Mulet organiseert, dragen het hele jaar door een nektapijt. De acht anderen hebben een subtieler matje tijdens het festivalseizoen. “Zij willen er doorheen het jaar toch vooral professioneel blijven uitzien”, aldus Martin, die zijn mullet ook weleens verstopt.

“Vorig jaar werkte ik nog aan de faculteit agro- en biotechnologie van Gembloux. Mijn toenmalige collega’s hebben mijn nektapijt zien groeien en wisten dat ik het festival organiseerde. Sinds kort geef ik aardrijkskunde in de middelbare school. Tijdens het les­geven draai ik mijn nektapijt in een dotje. Mijn leerlingen en nieuwe ­collega’s weten van niks.

Martin Pichault, leraar (31):  ‘Mijn coupe geeft me charme, omdat ik geen gêne heb’
Beeld Joris Casaer

“Dit kapsel is niet trendy, maar het is wél mooi. Ook al is het geen deel van jouw conventies. En zelfs als je mijn coupe niet mooi vindt, dan geeft hij me alsnog een bepaalde charme, net omdat ik geen gêne heb. Ik ben helemaal mezelf.

“Voor mij staat het kapsel voor ­persoonlijke emancipatie en anticonformisme. Ik trek me niets aan van de regels en ben niet bezig met wat ­anderen van mij denken. De combinatie van een professionele look langs de voorkant en de feestelijkheid en onafhankelijkheid langs achter, daar houd ik van. Zelfs als dit kapsel de norm wordt, dan denk ik niet dat ik zal ­veranderen. De waarden van de ­mullet blijven inherent voor mij, mainstream of niet.”

Martin Pichault, leraar (31):  ‘Mijn coupe geeft me charme, omdat ik geen gêne heb’
Beeld Joris casaer

Charline Pichault, opvoedster (27): ‘Je kan ook een mooie vrouw zijn zonder aan de heersende conventies te voldoen’

Martins zus Charline is hem anderhalf jaar geleden gevolgd. “Ik wilde eigenlijk een hanenkam, maar Martin heeft me overtuigd om een nektapijt te laten knippen. Ik ging ervoor naar

Au Palais de Laixhay, een kapperszaak in Luik waarvan ik wist dat ze precies doen wat je wil. Samen met de kapster heb ik mijn nektapijt stap voor stap geconstrueerd.

“Ik ben opvoedster bij jonge kinderen. Zij malen er niet om, maar van mijn collega’s krijg ik wel opmerkingen over mijn mullet. Ik draag altijd grote truien en nooit make-up, maar ik had na mijn kappersbeurt speciaal oorbellen aangedaan. Toen ik op het werk aankwam, vroeg een collega of ze me misschien moest opmaken. Ik moest er eens goed om lachen.

Charline Pichault, opvoedster (27): ‘Je kan ook een mooie vrouw zijn zonder aan de heersende conventies te voldoen’
Beeld Joris casaer

“In mijn ogen heeft vrouwelijkheid niks te maken met welk kapsel, welke kleren of make-up je draagt. In mijn nektapijt komen emancipatie en ­feminisme samen. Het kapsel staat symbool voor mijn gevecht tegen de normen van vrouwelijkheid. Je kan in mijn ogen ook een mooie vrouw zijn, met alle kwaliteiten van een mooi mens, zonder aan de heersende conventies te voldoen. Je blijft een vrouw, ook al heb je kort haar. En mijn kapsel verandert niks aan mijn seksualiteit. Dat begrijpt niet iedereen.

“Tijdens het festival was het de ­eerste keer in mijn leven dat ik me echt deel van een community voelde. Ik ben naar zoveel mensen toe gegaan om hen te complimenteren en ik heb ook zelf enorm veel complimentjes gekregen. Ik voelde me echt een koningin.”

Charline Pichault, opvoedster (27): ‘Je kan ook een mooie vrouw zijn zonder aan de heersende conventies te voldoen’
Beeld Joris casaer

Nick Defoer, muzikant/beeldend kunstenaar (31): ‘Een mullet is zoals een geuze: bier en champagne tegelijk’

Brusselaar Nick Defoer koos meer dan twee jaar geleden voor het kapsel. “Voordien had ik lang haar. Maar eigenlijk straal je dan best iets serieus uit, zoals een langharige filosoof of een metalhead. Dus vroeg ik mijn vriendin om de zijkanten eraf te knippen. Een mullet is een grappig, maar ook wel een dubbel kapsel. Het is kort en lang tegelijk, zoals een lach en een traan of yin en yang. Het schippert tussen alles in en er komt veel in samen, zoals in een geuze: bier en champagne tegelijk.

“Ik heb zelf geen fascinatie voor mullets, maar de voorbije jaren heb ik gemerkt dat ik om de twee weken wel word aangesproken door een gast met een mullet, die zegt: ah, toffe mullet! Dat geeft op den duur toch een soort van familiegevoel. Blijkbaar zit die ­fascinatie er bij sommigen hard in. Ook mijn moeder heeft een mullet gehad. Die was zwart geverfd met een witte middenstreep, een soort van stinkdierkapsel.

Nick Defoer, muzikant/beeldend kunstenaar (31): ‘Een mullet is zoals een geuze: bier en champagne tegelijk’
Beeld Joris casaer

“Met mijn band Stakattak treed ik vaak in bloot bovenlijf op, met mijn dikke buik. Niet om een statement te maken, wel om mezelf niet te serieus te nemen. En ik ben ook beeldend kunstenaar. In beeldend werk of ­collages gebruik ik vaak een beeltenis van mezelf. Ik heb een bril en een mullet. Daardoor kan ik mezelf in twee, drie lijnen herkenbaar maken.”

Dat er mensen uit Nicks omgeving nu ook een nektapijt durven dragen, heeft volgens hem met de quarantaine te maken. “Een paar vrienden stuurden me een foto door van een klein mulletje dat ze aan het laten groeien zijn.”

Zou hij het leuk vinden moest de mullet weer mainstream worden? ”Als dat betekent dat meer mensen de ­dingen wat minder serieus nemen, dan zou dat een goede evolutie zijn.”

Nektapijten kijken!

Als het meezit met de pandemie, wordt op 26 september het dorpje Boussu in Henegouwen voor de tweede keer het decor van het Festival de la Coupe Mulet. Er zullen muzikanten van alle mullet- en muziekstijlen te zien zijn, je kan je haar er gratis in een nektapijt laten knippen, meedoen aan de ‘mooiste mullet-verkiezing’, streekbier drinken van Brasserie du Borinage en mulet-frites eten. “Vorig jaar zijn er mensen vanuit het zuiden van Frankrijk naar ons festival gekomen, soms zelfs helemaal in hun eentje”, vertelt medeorganisator Martin Pichault. “We hopen dit jaar ook veel mullets uit Vlaanderen te mogen verwelkomen.”

In 2019 was de Franse band Broken Back Michels een van de hoofdacts op het festival. Zanger en gitarist Gauthier Istin sleepte tijdens de verkiezing de trofee voor ‘mooiste lange mullet’ in de wacht. In september is hij weer van de partij: “Ik wil er vanuit mijn dorp in Bretagne met een oude bromfiets naartoe. Ik denk dat ik er zo’n week over zal doen. Op weg naar België hoop ik dat andere mullets zich bij me aansluiten. Dan vormen we een mulletkaravaan, onze haren wapperend in de wind.”

Op Facebook: Festival de la coupe mulet