Direct naar artikelinhoud
Openbaar vervoerUpdate

NMBS brandt maatregel voor gratis Rail Pass af: ‘Overbevolkte treinen zijn veiligheidsrisico’

NMBS brandt maatregel voor gratis Rail Pass af: ‘Overbevolkte treinen zijn veiligheidsrisico’
Beeld BELGA

Het was een opvallende maatregel in het ondersteuningsplan dat de superkern gisteren bekendmaakte: elke inwoner van ons land krijgt een Rail Pass van de NMBS, geldig voor tien ritten tussen 1 juli en 31 december. Maar de NMBS reageert afwijzend: het voorstel is niet doorgesproken en veroorzaakt veiligheidsproblemen, zegt CEO Sophie Dutordoir.

en

“Dat de Belgische regering het gebruik van het openbaar vervoer als duurzaam transportmiddel bij de bevolking opnieuw wil promoten is een goede zaak”, schrijft Dutordoir op Twitter. “De manier waarop gisteren zonder enig overleg een beslissing is genomen, stelt evenwel zeer ernstige vragen.”

De NMBS-CEO vreest dat de veiligheid van personeel en reizigers in het gedrang komt door de maatregel. Het risico op overbezette treinen en perrons dreigt, net als allerlei logistieke problemen. En dat wil de vervoersmaatschappij niet zomaar laten gebeuren. 

Twitter bericht wordt geladen...

“Gratis uitdelen van toeristische treinpassen aan alle Belgische residenten stelt de vraag van de sanitaire veiligheid van reizigers en personeel. De NMBS zal die veiligheid waaraan ze de laatste maanden bijzonder hard heeft gewerkt onder geen beding in gevaar laten brengen.”

Iedereen tegelijk naar de kust

“Wij zijn niet geconsulteerd geweest bij deze beslissing”, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols in een reactie aan deze krant. “Daarom vragen we dringend overleg. We zitten in de eerste plaats met vragen over veiligheid van het personeel en onze reizigers. De NMBS wil overbevolkte treinen vermijden. Wat als straks bij een mooie, zonnige dag mensen massaal per trein naar de kust willen?”

“Maar we hebben ook vragen bij de logistiek en de financiering”, zegt Crols. Hoe geraken die Rail Passes verdeeld onder de bevolking? En wie draagt de kosten? Krijgt de NMBS een forfaitair bedrag of een vergoeding per reiziger? “Daarover is nog helemaal niets afgesproken, vandaar dat we dringend een gesprek willen.”

Geens: ‘In eigen boezem kijken’

In een reactie zegt het kabinet van federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) de tweets van Dutordoir te betreuren. “We zijn op de hoogte van haar vragen en bekommernissen, want we zijn dagelijks in contact met haar. Op zich was het dus niet nodig te tweeten.”

Daarnaast wijst het kabinet-Bellot erop dat het om een akkoord gaat van de superkern, waar de minister zelf geen lid van is. “We zijn op de hoogte gebracht van dit akkoord en er zal nu bekeken worden op welke manier dit georganiseerd zal worden”, luidt het.

In VTM Nieuws gaf vicepremier Koen Geens (CD&V) toe dat “de regering, in dit geval minister Bellot, contact had moeten opnemen met Sophie Dutordoir om dit door te spreken”. “Als dat niet gebeurd is, moeten we in eigen boezem kijken”, zo zei hij.