Direct naar artikelinhoud
De blok van...Sara (21)

De blok van Sara Motte (21): ‘Ik heb medelijden met de eerstejaars’

Sara Motte.Beeld Francis Vanhee

Ruim 260.000 Vlaamse studenten zijn op dit moment naarstig aan het blokken, of aan het uitstellen. Twee weken lang peilt De Morgen naar hun gemoedstoestand. Vandaag: Sara Motte (21), student bio-ingenieurswetenschappen aan de UGent.

Wat is uw ultieme bloktip?

“Wees lief voor jezelf. Als je eens een slechte dag hebt, wees daar niet gefrustreerd over. Dat is echt niet het einde van de wereld.”

Wat is uw meest memorabele nacht van het afgelopen semester?

“Een sixtiesavond in café BarBroos op de Oude Beestenmarkt. Mijn vriendengroep is nogal fan van platen uit de jaren zestig. Vaak komen mensen ook in die stijl gekleed naar de feestjes, maar zo hard zijn we nog niet gegaan. (lacht)

“Dat ik nu al maanden niet heb kunnen uitgaan, vind ik niet zo erg. Ik heb al goed van mijn studententijd kunnen profiteren. Ik heb wel medelijden met de eerstejaars, voor hen moet het als een veel groter gemis aanvoelen.”

Hoeveel Tinder-matches hebt u?

“Geen, want ik heb een lief. (lacht) We zijn nu een jaar en vier maand samen. Hij studeert ook voor bio-ingenieur.

“We blokken samen. Ik ga eens een week bij hem thuis in Oppuurs, andere weken studeren we bij mij in Herzele, aan de rand van de Vlaamse Ardennen. We hebben allebei een kot in Gent, maar mijn ouders wonen op het platteland. Er zijn zalige velden en bossen om in te wandelen, dat is toch een net iets leukere blokpauze dan een toertje in het Citadelpark.

“Dat samen studeren gaat zeer goed. Vooral mijn vriend heeft wat sociale druk nodig om te beginnen leren, anders blijven zijn boeken onaangeroerd.” (lacht)

Vreest u deel uit te maken van een verloren generatie door de coronacrisis?

“Neen, daar lig ik niet wakker van. Vrijwel alle bio-ingenieursstudenten vinden na afstuderen heel snel een job, volgens mij zal corona daar niets aan veranderen.

“De crisis heeft mijn beeld van de wereld wel gewijzigd. Hiervoor was ik heel pessimistisch. De opwarming van de aarde, sweatshops in Bangladesh… Ik had mijn geloof in de mensheid verloren. Maar ik denk dat nu bij veel mensen een belletje is gaan rinkelen: we moeten het echt anders aanpakken.”