Peter Piot: ‘Geen massale tweede coronagolf, maar opflakkeringen’

© BELGAIMAGE

Op basis van wat er vandaag in China en Zuid-Korea gebeurt, verwacht viroloog Peter Piot geen ‘tweede golf’ van het coronavirus, maar eerder ‘opflakkeringen’. Hij pleit voor een lokale aanpak ervan.

poj

Dat zei professor Piot, die de Europese Commissie adviseert over haar corona-onderzoek, in De Zevende Dag op de VRT. ‘Het is onvermijdelijk dat het virus zal terugkomen’, zei hij. ‘Het zal niet zomaar op een mooie dag verdwijnen. Dat moeten we allemaal goed in ons hoofd steken. We zitten nog maar aan het begin van de epidemie.’

Maar Piot verwacht wel dat wat nog volgt, anders zal verlopen dan wat we achter de rug hebben. ‘Ik denk niet dat het één massale golf zal zijn’, zei hij. ‘Maar hier en daar zullen opflakkeringen zijn van infectie. We zien dat nu al gebeuren in de landen die eerst getroffen waren, zoals in China en Zuid-Korea.’

In de Chinese hoofdstad Peking werden vandaag 57 nieuwe besmettingen vastgesteld. Zaterdag waren dat er ook al 46. Op één na waren al die gevallen te linken aan Xinfadi, een grote vlees- en groentemarkt in het zuiden van de hoofdstad. De overheid nam meteen drastische maatregelen: de 10.000 mensen die op de markt werken, worden getest op besmetting met het nieuwe coronavirus. De overheid wil ook testen gaan afnemen bij iedereen die recent op de markt was en bij mensen die in de omgeving ervan wonen.

Lokale aanpak

Testen zal ook in ons land cruciaal zijn om de tweede ‘golven’ onder controle te houden, zei Piot, die zich ‘vrij optimistisch’ toonde ‘over hoe we het zullen aanpakken’. ‘Het is belangrijk dat we ons goed voorbereiden. We weten dat we onmiddellijk moeten ingrijpen. Dan hebben we de beste kans om de epidemie onder controle te krijgen.’

Een lokaal georganiseerde aanpak is daartoe de beste keuze, zei Piot nog. ‘Ik denk niet dat het nuttig is als alles heel centraal door Europa zou gebeuren. Dit gaat om heel lokale problemen. Kijk naar Duitsland. Dat land is volgens mij één van de beste voorbeelden - en veel beslissingen zijn er genomen op lokaal vlak. De burgemeesters hadden evenveel te zeggen als Berlijn. Ook België moet zorgen dat het daar klaar voor is.’

Waarom laat onze tweede verdedigingslinie zo lang op zich wachten?

Het is alle hens aan dek om de tweede coronagolf te bestrijden, maar de oude Belgische problemen blijven de kop opsteken.

Peking deels in lockdown na corona-uitbraak op voedselmarkt, vrees voor tweede golf

Deze man sloeg vlak voor de sluiting van de xinfadi-markt nog snel een grote voorraad vlees in. © EPA-EFE

De Chinese hoofdstad houdt haar adem in nu het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds april is vastgesteld. De nieuwe corona-uitbraak ontstond op een voedingsmarkt, wat doet denken aan de eerste uitbraak van het virus in Wuhan.

Op de snijplank van de vis, op de messen waarmee vlees gesneden wordt en op andere werkmiddelen waarmee de marktkramers dagelijks werken: het coronavirus heeft zich, na de oorspronkelijke uitbraak in Wuhan, opnieuw een weg gebaand naar een Chinese voedingsmarkt. Nadat werd vastgesteld dat tientallen Chinezen besmet zijn met het virus op de Xinfadi-markt in Peking, werd de grootste voedingsmarkt van de hoofdstad zaterdag onmiddellijk gesloten. Ook een zeevruchtenmarkt in Jinshen moest dicht.

Zaterdagmiddag werden ook de elf woonwijken rond de Xinfadi-markt volledig afgesloten. De lockdown komt als een verrassing omdat er in het land al meer dan 50 dagen geen besmettingen meer waren vastgesteld. Ook zondag is er nog geen hoopvolle boodschap voor de Chinezen. De autoriteiten meldden dat er de afgelopen 24 uur 57 nieuwe besmettingen werden vastgesteld, waarvan 38 veroorzaakt werden door ‘lokale besmetting’. Van die 38 lokale besmettingen komen er 36 uit Peking. Het gaat om Chinezen die ofwel op de voedingsmarkt werken ofwel onlangs een bezoek brachten aan de markt. (De overige 19 besmettingen werden vastgesteld bij personen die terugkeren uit het buitenland.)

Tweede golf

De autoriteiten meldden zondag dat de personen die besmet zijn verder ondervraagd worden over hun recente sociale contacten. Zo is een van de nieuwe coronapatiënten een bestuurder van de shuttle die heen en weer rijdt naar de luchthaven. China vreest dat de uitbraak op de voedingsmarkt, waar in totaal bijna 2.000 mensen werken, tot een tweede golf kan leiden en neemt dus geen enkel risico.

Hoelang de lockdown in Peking nog zal duren, is voorlopig onduidelijk. Maar de eerstkomende dagen zal er weinig tot niets veranderen, waarschuwde het ministerie van Volksgezondheid. Het duurt immers gemiddeld 14 dagen voor de eerste symptomen van het virus zich manifesteren.

De nieuwe uitbraak op de Xinfadi-markt doet denken aan de oorsprong van de initiële uitbraak op de voedingsmarkt in Wuhan, die uiteindelijk tot de huidige wereldwijde uitbraak geleid heeft. Die lokale dierenmarkt blijft nog steeds verdachte plek nummer één, samen met de vleermuis, die een gekende gastheer is voor coronavirussen.