Direct naar artikelinhoud
Bende van Nijvel

Wie is deze man? Speurders in Bende-dossier lanceren nieuwe oproep

In het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel zijn de onderzoekers op zoek naar de identiteit van deze man.Beeld Federale politie

Lichtkleurige kaki kleren, een brede aangesnoerde broekriem en een opvallende coupe. Zo staat de grote onbekende man in een bos. Wat nog het meeste opvalt: het joekel van een geweer, stevig in zijn handen geklemd. ‘Van het Italiaanse merk Franchi type Spas 12 – kaliber 12', specificeert de federale politie in het opsporingsbericht, dat werd vrijgegeven op vraag van de onderzoeksrechter van Charleroi.

“De foto is in 1986 aan een speurder gegeven”, zegt Eric Van Duysse van het federaal parket aan de redactie van Het Laatste Nieuws. “Volgens die persoon was de man op de foto belangrijk. Mogelijk weet hij iets of was hij betrokken bij de misdaden van de Bende van Nijvel. Er is grondig onderzoek gevoerd naar de man op de foto maar zijn identiteit is nooit vast komen te staan. We verspreiden hem nu onder het grote publiek in de hoop dat die foto iemand nog iets zegt, ook al is het lang geleden.”

Het nieuwe opsporingsbericht maakt deel uit van de aanpak van het onderzoek door het federaal parket. “Toen we het dossier hebben overgenomen, hebben we beslist alles in het werk te stellen om deze feiten op te helderen”, gaat de woordvoerder verder. “Dit is één van de pistes die we tegen het licht houden. Het grootscheepse DNA-onderzoek is ook een piste. We hebben geen zekerheid dat het gaat lukken, maar we doen er alles aan.”

Eind jaren 90 werd een soortgelijk wapen zoals dat op de foto, helemaal verroest, uit het kanaal van Vilvoorde gevist. Het geweer komt maar zelden voor en zou mogelijk gebruikt zijn bij de overval op de Delhaize van Aalst in 1985. Het wapen is liefst één meter lang, vijf kilo zwaar en het bevat acht patronen per lader.

Bij een reeks aanslagen bij particulieren en op supermarkten van de Bende van Nijvel in de jaren 80 vielen in totaal 28 doden. Justitie probeert nog steeds de beruchte zaak op te lossen en zet momenteel in op DNA-testen om mogelijke sporen te vinden, maar die hebben tot nu toe niets opgeleverd, zo raakte eind vorige week nog bekend. De verjaringstermijn van de zaak, die met tien jaar is verlengd, loopt af in 2025.

Bekijk deze video: De Bende van Nijvel kort samengevat

Video wordt geladen...

Herkent u deze man, neem dan contact op met de speurders op het gratis nummer 0800/30300 of vanuit het buitenland 00 32 2 554.44.88. U kan ook contact opnemen met de politie via dit tipformulier.

Lees ook: Honderden Belgen moeten DNA afstaan in onderzoek naar Bende van Nijvel