Direct naar artikelinhoud
Angola

Angola wil via Nederlandse rechter vermogen ex-presidentsdochter afpakken

Isabel dos Santos.Beeld AFP

De Angolese Isabel dos Santos en haar man vergaarden miljarden toen Dos Santos’ vader president was. Voor deze ‘corrupte praktijken’ werd op grote schaal gebruikgemaakt van Nederlandse vennootschappen. De Angolese staat wil het geld terug. 

De afgelopen twintig jaar bouwde Isabel dos Santos een imperium op dat begon met een strandtent in de Angolese hoofdstad Luanda en eindigde met cementbedrijven, diamanthandel, supermarkten, bier, olie en de telecom. Zo werd ze nog voor haar veertigste verjaardag de rijkste vrouw van Afrika.

Maar op haar zakelijk vernuft valt nogal wat af te dingen, zeiden de advocaten van het Angolese staatsoliebedrijf Sonangol woensdag voor de ondernemingsrechtbank in Amsterdam. Haar vermogen is volgens hen vergaard door grenzeloze zelfverrijking, wat onder meer in een Nederlandse vennootschap is beland. Over die vennootschap moest de rechtbank zich buigen. 

‘Zakelijke kwaliteiten’

De inmiddels 47-jarige Dos Santos wist haar miljardenvermogen te verzamelen in de periode dat haar vader José dos Santos de president van Angola was. Nu wil de huidige Angolese regering, die aantrad nadat president Dos Santos in 2017 na maar liefst 37 jaar opstapte, die rijkdommen terug. Sindsdien is her en der beslag gelegd op het vermogen van Dos Santos en haar man Sindika Dokolo en lopen er strafrechtelijke onderzoeken tegen hen vanwege corruptie, valsheid in geschrifte en machtsmisbruik. 

De zoektocht naar het vermogen voert langs alle oorden die met behulp van fiscalisten, notarissen en advocaten altijd gebruikt worden om vermogen te stallen en te verhullen. Dos Santos heeft een wirwar van vele honderden vennootschappen in onder meer Malta, de Britse Maagdeneilanden, Zwitserland, Luxemburg, Belize en ook tientallen vennootschappen in Nederland.

Lees ook: Hoe de welstellendste vrouw van Afrika zichzelf jarenlang verrijkte

De rechtbank in Amsterdam bekeek gisteren het bedrijf Esperaza Holding bv. Dit bedrijf bezit aandelen in het Portugese oliebedrijf GALP, die miljarden waard zijn. Elk jaar ontvangt het bedrijf miljoenen aan dividend vanuit Portugal. Eigendom van de holding is in eerste instantie het Angolese staatsoliebedrijf Sonangol, tot het in 2006 een belang van 40 procent verkoopt aan Sindiki Dokolo, de man van presidentsdochter Dos Santos. Een van de vele dubieuze transacties waarbij Dos Santos zichzelf heeft verrijkt, stelt de Angolese staat nu.

Volgens de advocaten van Donkolo is er geen enkel bewijs voor alle verdenkingen. Ex-presidentsdochter Dos Santos zei eerder al dat het gaat om een ‘heksenjacht’ en een politieke afrekening. De rechtbank doet binnen zes weken uitspraak.

De Angolese regering heeft beslag gelegd op 1,1 miljard dollar die de voormalig presidentsdochter Isabel dos Santos gestolen zou hebben van het land.Beeld AFP