Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Hooggerechtshof in de VS geeft gerecht toegang tot belastingaangiften van president Trump, het Congres krijgt die niet

In de Verenigde Staten heeft het Hooggerechtshof beslist dat president Donald Trump zijn belastingaangiften dan toch bekend moet maken aan het gerecht in New York. Trump had dat tot nu toe altijd geweigerd, wat erg ongebruikelijk is voor een president. De banken van Trump zijn dan weer niet verplicht om de financiële gegevens van de president te laten inkijken door het Congres zoals parlementscommissies hadden geëist.

Trump is de eerste president sinds Richard Nixon (1969-1974) die weigert om zijn belastingaangiften publiek te maken. Dat deed hij tijdens de kiescampagne van 2016 en hij heeft dat sindsdien volgehouden. Volgens hem geniet een president van volledige immuniteit tijdens zijn ambtstermijn. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Cyrus Vance, een openbare aanklager in New York, en enkele commissies van het Huis van Afgevaardigden eisten evenwel inzicht in die financiële documenten van Trump en ze kregen gelijk bij lagere rechtbanken. De zaak is inmiddels beland bij het Hooggerechtshof in Washington. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Dat heeft nu geoordeeld dat de accountants van Trump die belastingaangiftes en andere financiële informatie moeten laten inkijken door de aanklager in New York. Die procedure zal echter nog wat tijd in beslag nemen en het is niet zo dat al die gegevens publiek moeten worden gemaakt, wel moeten ze worden bekendgemaakt aan de aanklager in New York, maar ongetwijfeld zullen daar wel details van uitlekken.

In een tweede stemming besliste het Hooggerechtshof evenwel dat de commissies van het parlement de financiële gegevens van Trump nog niet mogen inkijken. Daar vangt het Congres dus bot. Opvallend: in beide uitspraken stemden Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh, de twee opperrechters die door Trump werden benoemd, met de meerderheid, dus een keer gingen ze tegen de president in. 

Trump: "Een politieke vervolging"

Het Hooggerechtshof had nauwelijks gesproken of president Trump reageerde al op Twitter. Uiteraard is hij verbolgen en doet hij de actie van het gerecht in New York af als "een politieke vervolging" in het volgens hem "politiek corrupte New York". "Niet eerlijk tegenover mij of mijn regering", vindt de president. 

Krachtmeting vlak voor de verkiezingen

De kwesties zijn uitgegroeid tot een echte krachtmeting tussen de president en andere instellingen zoals het gerecht en het parlement en dat enkele maanden voor de verkiezingen van november. Trump doet het niet goed in de peilingen, zeker na zijn aanpak (of het gebrek daaraan) van de coronacrisis die nu al 120.000 Amerikanen het leven heeft gekost. 

Dat Trump die informatie niet wou vrijgeven, deed zijn tegenstanders vermoeden dat er wat te verbergen is. Zo heeft zijn intussen veroordeelde ex-advocaat Michael Cohen toegegeven dat Trump zijn vermogen nogal soepel liet inschatten als dat hem fiscaal goed uit kwam. Ook zou Cohen meer dan 130.000 dollar zwijggeld betaald hebben aan pornoactrice "Stormy" Daniels en aan een model uit het magazine "Playboy" om hun seksuele relatie met Trump te verzwijgen. Dat zou een inbreuk zijn geweest op de wet op de partijfinanciering. Trumpt ontkent die relaties en betalingen.

Anderzijds zou uit de financiële gegevens de relatie tussen het zakenimperium van Trump en Rusland (of mogelijk andere landen) malversaties of belangenvermenging kunnen blijken, tenminste dat is wat de tegenstanders van Trump hopen. In het minste geval zou uit de aangiften blijken dat Trump niet zo'n goed zakenman is als hij beweert. In het verleden zijn immers tal van bedrijven van Trump failliet gegaan. Slecht zakendoen is dan wel niet strafbaar, het zou wel het imago van Trump schade kunnen berokkenen.

Meest gelezen